Arvid G. Hansen, født i Kristiansand, norsk journalist, politiker og forfatter. I årene etter den første verdenskrig var han aktiv innen arbeiderbevegelsens opplysningsvirksomhet, ble etter partisplittelsen i 1923 sentral i Norges Kommunistiske Parti, der han fremstod som partiets «sjefsideolog» med tett kontakt med Moskva.

Han var en allsidig og meget produktiv forfatter, men det er kanskje hans innsats for opplysnings- og studievirksomheten i arbeiderbevegelsen som blir stående. I 1916 var han med på å utgi den første håndboken i lags- og studiearbeid, den ble trykt i flere opplag og påvirket en hel generasjon av arbeiderungdom.

Redaktør av Akershus Social-Demokrat 1917–19, av Arbeiderpartiets teoretiske tidsskrift Det 20. Aarhundrede 1921–23. Fra 1929 til 1931 redigerte han NKPs hovedorgan Norges Kommunistblad, senere Arbeideren. Etter et opphold i Moskva ble han i 1936 redaktør av NKP-avisen Arbeidet i Bergen.

Under den annen verdenskrig levde han i landflyktighet i Sverige. 1949 ble han som Furubotn-tilhenger ekskludert av NKP og deltok ikke senere aktivt i det politiske liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.