Arvid G. Hansen

Faktaboks

Arvid G. Hansen
Arvid Gilbert Hansen
Født
5. mai 1894, Kristiansand, Vest-Agder
Død
24. januar 1966, Oslo

Foto 1915. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Arvid G Hansen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Arvid G. Hansen var en norsk avisredaktør, politiker og forfatter. I årene etter den første verdenskrig var han aktiv innen arbeiderbevegelsens opplysningsvirksomhet, men ble etter partisplittelsen i 1923 sentral i Norges Kommunistiske Parti. Der fremsto han som partiets «sjefsideolog» med tett kontakt med Moskva.

Hansen var en allsidig og produktiv forfatter, men det er først og fremst innsatsen for opplysnings- og studievirksomheten i arbeiderbevegelsen som blir stående. I 1916 var han med på å utgi den første håndboken i lags- og studiearbeid som ble trykt i flere opplag og påvirket en hel generasjon av arbeiderungdom.

Arvid G. Hansen var redaktør av Akershus Social-Demokrat fra 1917 til 1919, og av Arbeiderpartiets teoretiske tidsskrift Det 20. Aarhundrede fra 1921 til 1923. Fra 1929 til 1931 redigerte han NKPs hovedorgan Norges Kommunistblad, senere Arbeideren. Etter et opphold i Moskva ble han i 1936 redaktør av NKP-avisen Arbeidet i Bergen.

Under den annen verdenskrig levde han i landflyktighet i Sverige. I 1949 ble han som Furubotn-tilhenger ekskludert fra NKP og deltok ikke senere aktivt i det politiske liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg