Arvid G. Hansen

Faktaboks

Arvid G. Hansen
Arvid Gilbert Hansen
født:
5. mai 1894, Kristiansand, Vest-Agder
død:
24. januar 1966, Oslo

Foto 1915. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Arvid G Hansen
Av /NTB Scanpix ※.

Arvid G. Hansen, født i Kristiansand, norsk journalist, politiker og forfatter. I årene etter den første verdenskrig var han aktiv innen arbeiderbevegelsens opplysningsvirksomhet, ble etter partisplittelsen i 1923 sentral i Norges Kommunistiske Parti, der han fremstod som partiets «sjefsideolog» med tett kontakt med Moskva.

Han var en allsidig og meget produktiv forfatter, men det er kanskje hans innsats for opplysnings- og studievirksomheten i arbeiderbevegelsen som blir stående. I 1916 var han med på å utgi den første håndboken i lags- og studiearbeid, den ble trykt i flere opplag og påvirket en hel generasjon av arbeiderungdom.

Redaktør av Akershus Social-Demokrat 1917–19, av Arbeiderpartiets teoretiske tidsskrift Det 20. Aarhundrede 1921–23. Fra 1929 til 1931 redigerte han NKPs hovedorgan Norges Kommunistblad, senere Arbeideren. Etter et opphold i Moskva ble han i 1936 redaktør av NKP-avisen Arbeidet i Bergen.

Under den annen verdenskrig levde han i landflyktighet i Sverige. 1949 ble han som Furubotn-tilhenger ekskludert av NKP og deltok ikke senere aktivt i det politiske liv.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg