Arvid G. Hansen, født i Kristiansand, norsk journalist, politiker og forfatter. I årene etter den første verdenskrig var han aktiv innen arbeiderbevegelsens opplysningsvirksomhet, ble etter partisplittelsen i 1923 sentral i Norges Kommunistiske Parti, der han fremstod som partiets «sjefsideolog» med tett kontakt med Moskva.

Han var en allsidig og meget produktiv forfatter, men det er kanskje hans innsats for opplysnings- og studievirksomheten i arbeiderbevegelsen som blir stående. I 1916 var han med på å utgi den første håndboken i lags- og studiearbeid, den ble trykt i flere opplag og påvirket en hel generasjon av arbeiderungdom.

Redaktør av Akershus Social-Demokrat 1917–19, av Arbeiderpartiets teoretiske tidsskrift Det 20. Aarhundrede 1921–23. Fra 1929 til 1931 redigerte han NKPs hovedorgan Norges Kommunistblad, senere Arbeideren. Etter et opphold i Moskva ble han i 1936 redaktør av NKP-avisen Arbeidet i Bergen.

Under den annen verdenskrig levde han i landflyktighet i Sverige. 1949 ble han som Furubotn-tilhenger ekskludert av NKP og deltok ikke senere aktivt i det politiske liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.