Arthur Tedder

Faktaboks

Arthur Tedder

Arthur William Tedder;

1. baron of Glenguin
Uttale
tˈedə
Født
11. juli 1890, Glenguin, Skottland
Død
3. juni 1967, Banstead, England
Øverste leder for de allierte styrkene i Europa, general Dwight D. Eisenhower (til venstre) og luftmarskalk Arthur Tedder taler til verden fra Rheims i Frankrike 7. mai 1945, etter at de har mottatt Tysklands betingelsesløse kapitulasjon i andre verdenskrig.
Av /US National Archives.

Arthur Tedder var en britisk offiser, kjent som flymarskalk og nestkommanderende for de allierte styrker i Europa under andre verdenskrig.

Tedder startet i det britiske flyvåpenets forgjenger i 1916, og holdt i mellomkrigsårene en rekke stillinger verden over. I 1941 ble han utnevnt sjef for flystyrkene i Midtøsten, en stilling han holdt til 1943. I denne posisjon bidro hans styrker til seieren i Nord-Afrika. Han hadde også kommando over flystyrkene i Italia og Sicilia.

I 1944 ble Tedder utnevnt nestkommanderende for de allierte styrker i Europa, med ansvar for koordinering av allierte luftoperasjoner over Vest-Europa. Hans bidrag var sentralt i å beskytte landgangen i Normandie i juni 1944. Tedder ledet så luftstyrkene i kampanjen inn mot Tyskland. Han ble i 1946 adlet. Tedder var etter krigen sjef for luftforsvarsstaben i Storbritannia frem til 1950. Utgav krigserindringene With Prejudice i 1966.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg