Arthur Grönheim

Faktaboks

Arthur Grönheim
Født
8. mars 1910, Oldenburg, Tyskland
Død
trolig i Argentina
dødsdato ukjent

Artikkelstart

Arthur Grönheim var en tysk SS-offiser, sjef for den tyske sikkerhetstjenesten SDs utenriksavdeling i Norge under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Arthur Johann Grönheim ble født i 1910 i Oldenburg. Faren var jernbanefunksjonær. Etter gymnashumanistisk linje fikk Grönheim utdanning som bankfunksjonær. En tid arbeidet han i Oldenburgische Landesbank.

Etter 1933

I 1933 gikk Grönheim inn i nazipartiet NSDAP og SS. Året etter begynte han i politiet, først noen måneder i München og deretter i Berlin. Han var gift med svenske Britta-Elisabeth (født Lindequist) bosatt i Stockholm.

I 1935 ble han overført til Sipo- og SDs utlandsavdeling (Abteilung VI Ausland) i Rikssikkerhetshovedministeriet (Reichssicherheitshauptamt forkortet RSHA) i Berlin, hvor han arbeidet med Norge og Sverige på Skandinavia-kontoret (Referat Skandinavia). Han arbeidet også med Finland.

I 1937 ble han fenrik (SS-Untersturmführer) og året etter løytnant (SS-Obersturmführer). I 1940 ble han sjef for Skandinavia-kontoret i RSHA i Berlin og kaptein (SS-Hauptsturmführer) og i januar 1944 major (SS-Sturmbannführer).

I Norge

I september 1944 ble Grönheim overført til Norge (BdS Norwegen) som leder for SDs utenriksavdeling (Abteilung VI). Hans svenske kone bodde i Stockholm og han var derfor ofte i Sverige. Grönheim hjalp svenske myndigheter med å få satt fri de såkalte Warszawa-svenskene; svenske forretningsmenn som Gestapo hadde arrestert i Polen.

Høsten 1944 ledet han vervingen av finner i Norge til en tysk-finsk motstandsbevegelse i Finland rettet mot sovjetrusserne, som man fryktet ville okkupere Finland. I dette som ble mislykket, samarbeidet han med SS-Obersturmführer Willy Laqua.

Etter krigen

Grönheim ble arrestert i Norge etter kapitulasjonen. Etter anbefaling av den norske etterretnings-sjefen Vilhelm Evang ble Grönheim utvist til Sverige i november 1947. Bakgrunnen for det var at han hadde hjulpet motstandsbevegelsen og svenskene.

Grönheim og kona var med på «Falken»-flukten» fra Stockholm i slutten av desember 1947. «Falken» var et tidligere skoleskip i den svenske marinen som nazister, med SS-offiseren Ludwig Lienhard som leder, kjøpte for å reise til Sør-Amerika. Grönheim gikk av båten i Helsingborg for å vitne mot den svenske nazi-lederen Sven Olof Lindholm, men kom ombord i igjen i Southampton i England. Briggen nådde Buenos Aires i juni 1948. Grönheim og kona bosatte seg i Oberá i Argentina hvor det fra før fantes en svensk koloni.

Hvor lenge Grönheim levde er ukjent.

Litteratur

  • Pryser, Tore (2012). Tyske hemmelige tjenester i Norden
  • Grönheims p-akt 1409 i Säpo-arkivet Riksarkivet i Stockholm

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg