Arthur Grönheim var en tysk SS-offiser, sjef for den tyske sikkerhetstjenesten SDs utenriksavdeling i Norge under andre verdenskrig.

Arthur Johann Grönheim ble født i 1910 i Oldenburg. Faren var jernbanefunksjonær. Etter gymnas humanistisk linje fikk Grönheim utdanning som bankfunksjonær. En tid arbeidet han i Oldenburgische Landesbank.

I 1933 gikk Grönheim inn i nazipartiet NSDAP og SS. Året etter begynte han i politiet, først noen måneder i München og deretter i Berlin. Han var gift med svenske Britta-Elisabeth (født Lindequist) bosatt i Stockholm.

I 1935 ble han overført til Sipo- og SDs utlandsavdeling (Abteilung VI Ausland) i Rikssikkerhetshovedministeriet (Reichssicherheitshauptamt forkortet RSHA) i Berlin, hvor han arbeidet med Norge og Sverige på Skandinavia-kontoret (Referat Skandinavia). Han arbeidet også med Finland.

I 1937 ble han fenrik (SS-Untersturmführer) og året etter løytnant (SS-Obersturmführer). I 1940 ble han sjef for Skandinavia-kontoret i RSHA i Berlin og kaptein (SS-Hauptsturmführer) og i januar 1944 major (SS-Sturmbannführer).

I september 1944 ble Grönheim overført til Norge (BdS Norwegen) som leder for SDs utenriksavdeling (Abteilung VI). Hans svenske kone bodde i Stockholm og han var derfor ofte i Sverige. Grönheim hjalp svenske myndigheter med å få satt fri de såkalte Warszawa-svenskene; svenske forretningsmenn som Gestapo hadde arrestert i Polen.

Høsten 1944 ledet han vervingen av finner i Norge til en tysk-finsk motstandsbevegelse i Finland rettet mot sovjetrusserne, som man fryktet ville okkupere Finland. I dette som ble mislykket, samarbeidet han med SS-Obersturmführer Willy Laqua.

Grönheim ble arrestert i Norge etter kapitulasjonen. Etter anbefaling av den norske etterretnings-sjefen Vilhelm Evang ble Grönheim utvist til Sverige i november 1947. Bakgrunnen for det var at han hadde hjulpet motstandsbevegelsen og svenskene.

Grönheim og kona var med på «Falken»-flukten» fra Stockholm i slutten av desember 1947. «Falken» var et tidligere skoleskip i den svenske marinen som nazister, med SS-offiseren Ludwig Lienhard som leder, kjøpte for å reise til Sør-Amerika. Grönheim gikk av båten i Helsingborg for å vitne mot den svenske nazi-lederen Sven Olof Lindholm, men kom ombord i igjen i Southampton i England. Briggen nådde Buenos Aires i juni 1948. Grönheim og kona bosatte seg i Oberá i Argentina hvor det fra før fantes en svensk koloni.

Hvor lenge Grönheim levde er ukjent.

  • Pryser, Tore (2012). Tyske hemmelige tjenester i Norden
  • Grönheims p-akt 1409 i Säpo-arkivet Riksarkivet i Stockholm

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.