Arthur Fredrik Thuesen

Faktaboks

Arthur Fredrik Thuesen
Født
4. april 1882, Drammen
Død
6. august 1974, Oslo
Arthur Thuesen
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Arthur Fredrik Thuesen, kjemiker, lektor og boksamler. Han tok latinartium med gresk i 1901 og startet å studere juss, men fant det kjedelig og gikk over til å studere realfag i stedet. Han ble cand. real. i 1910 med kjemi hovedfag og bifagene matematikk, fysikk, mineralogi med geologi og botanikk. Han var av de første som tok hovedfag ved Universitetet i Christiania etter studieordningen fra 1905. Hovedoppgave hadde Om esterdannelse som tittel med Heinrich Goldschmidt som veileder. Pedagogisk seminar tok han året etter.

Fra 1912-19 var Thuesen amanuensis ved Kemisk laboratorium A i Fredriksgate (samtidig med Christen Schrøder), og fra 1918 til 1936 var han bibliotekar samme sted etter amanuensis i kjemi R. E. Fridtz (1845-1921). (Fridtz er mest kjent som botaniker.) Han skrev en analysetabell i 1917 og et hefte om laboratoriets bøker i 1920. Thuesen sluttet som bibliotekar da kjemikerne flyttet til Blindern (og laboratoriet byttet navn til Kjemisk institutt) da han syntes det lå for langt fra Inkognitogaten 24 hvor han bodde.

Thuesen var lærer i kjemi og fysiologi ved Hallings skoles gymnasium fra 1912. Der underviste han daværende kronprins Olav i kjemi og fysiologi både til middelskoleeksamen og artium. I 1919 ble han lektor ved Nissen pikeskole, og der underviste han til han ble pensjonist i 1952. Der underviste han prinsessene Astrid og Ragnhild. Han var med på å opprette et Artium- og realskolekurs i 1926 hvor han foreleste kjemi og fysiologi i mange år. Han foreleste også ved Norges hotellfagskole i nærings- og nytelsesmidler fra 1926 til 1939.

Thuesen samlet bøker helt fra skoletiden. Først var dette i hovedsak kjemibøker, før han siden utvidet interessefeltet til litteratur fra før 1814, og førsteutgaver av særlig Henrik Ibsen. Han samlet også bibliografier og har utgitt en egen bok om dem. Han var en av stifterne av Bibliofilklubben i 1922, og var også aktiv i Norsk forening for bokkunst. Han skrev en bok om forbudte bøker (Beslaglagte og supprimerte bøker vedrørende Norge, Gyldendal, 1960), samt flere skrifter om ulike emner, blant annet kunst og litteratur. Han testamenterte sin boksamling til Nasjonalbiblioteket.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg