Arthur Fiedler

Faktaboks

Arthur Fiedler
Uttale
fˈi:dlə
Født
17. desember 1894, Boston, Massachusetts, USA
Død
10. juli 1979, Brookline, Massachusetts, USA

Artikkelstart

Arthur Fiedler var en amerikansk dirigent og en av sin generasjons mest berømte. Han huskes som fast dirigent i nærmere 50 år for Boston Pops Orchestra, som er Boston Symfoniorkester i populærformat.

Med Boston Pops ble Fiedler en av de store formidlerne av klassisk musikk i USA med over 50 millioner solgte grammofonplater.

Bakgrunn

Fiedler var født i Boston. Faren var fiolinist i Boston Symfoniorkester og moren var pianist. Foreldrene var jøder og innvandret fra Østerrike. De flyttet tilbake til Østerrike og deretter til Berlin da sønnen var 15 år. Han ble dermed utdannet ved Hochschule für Musik i Berlin i 1910–1915.

Fiedler flyttet tilbake til Boston hvor han ble fiolinist i Boston Symfoniorkester under dirigenten Karl Muck. Han virket også som organist.

Karriere

Fiedler etablerte i 1924 kammerensemblet Boston Sinfonietta, hvis musikere var lånt fra Boston Symfoniorkester. Med dette ensemblet ledet han gratis populærkonserter.

I 1930 overtok han som sjefdirigent for Boston Pops. Boston Pops Orchestra var etablert i 1885. Å lede disse populærkonsertene var et springbrett for unge dirigenter som gjerne hurtig gikk videre til andre oppgaver. Fiedler var den 18. dirigenten i rekken. Men Fiedler hadde funnet sitt rette metier. Han kom til å lede dette orkesteret gjennom resten av sin karriere.

Repertoaret bestod av light music, altså korte og publikumsvennlige orkesterverker av samtidskomponister, foruten kjente stykker av de store klassiske komponistene, filmmusikk og arrangementer av slagermelodier og poplåter. Han innførte «Colored American Night» for å kunne engasjere afro-amerikanske utøvere til konsertene i et ellers segregert amerikansk konsertliv.

Foruten å ha konsertsesong i Boston ble Fiedler og Boston Pops en institusjon som de fleste amerikanere ble fortrolig med gjennom et stort antall radio- og fjernsynsoverføringer.

Arthur Fiedler gjestet ved flere av de ledende amerikanske symfoniorkestrene og ved europeiske orkestre. Han var også en av de faste dirigentene for San Francisco Pops Orchestra 1949–1975.

Innspillinger

Fiedlers innspillinger er nesten utelukkende med Boston Pops Orchestra. En av de første, fra 1935, er den første innspillingen av Tango Jalousie av Jacob Gade, som solgte mer enn én million eksemplarer.

Innspillingen av Dimitri Tiomkins musikk fra westernfilmen Duel in the Sun, lansert i 1946, er en av de første plateutgivelsene som er gjort av filmmusikk.

Fiedler og Boston Pops Orchestra lanserte en lang rekke plater med arrangmenter av populærmusikk, blant annet av sanger fra repertoaret til The Beatles og andre popgrupper. Hans siste innspilling, lansert i 1978, var med arrangementer av disco, blant annet musikk av Bee Gees fra filmen Saturday Night Fever (1977). Platen hadde tittelen Saturday Night Fiedler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dickson, Harry Ellis: Arthur Fiedler and the Boston Pops, 1981, isbn 0-39530524-1, Finn boken
  • Fiedler, Joanna: Arthur Fiedler: Papa, the Pops and Me, 1994, isbn 0-38542391-8, Finn boken
  • Moore, Robin: Fiedler, the Colorful Mr. Pops: The Man and his Music, 1980, isbn 0-306-76008-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg