Arthur Fellig

Faktaboks

Arthur Fellig

Weegee, født Ascher Fellig

Født
12. juni 1899, Złoczów, Østerrike-Ungarn, i dag Zolotsjiv, Ukraina
Død
26. desember 1968, New York City, USA

Weegee arbeidet først og fremst om natten og fotograferte åsteder og solgte bildene til forskjellige aviser

Mange av Weegees bilder var realistiske skildringer av byliv, åsteder, kriminalitet, vold og død.

Artikkelstart

Arthur Fellig var en fotograf og fotojournalist som ble kjent for sin gatefotografering i New York City under pseudonymet Weegee. Han utviklet sitt fotografiske uttrykk ved å dokumentere beredskapstjenestenes aktiviteter. Mange av bildene hans var realistiske skildringer av byliv, åsteder, kriminalitet, vold og død. Han utga fotobøker, men arbeidet også med kortfilm og samarbeidet med filmregissører som Stanley Kubrick på filmen Dr. Strangelove.

Bakgrunn

Weegee ble født i Złoczów i Østerrike-Ungarn, og familien emigrerte til USA da han var ti år gammel. Hans fødenavn var opprinnelig Usher som han forandret til Ascher og senere Arthur for å passe bedre inn i USA.

Etter flere ulike jobber, blant annet som kopist (mørkeromstekniker) for Acme Newspictures (senere United Press International Photos) begynte han som frilansfotograf i 1935. Han arbeidet først og fremst om natten og fotograferte åsteder og solgte bildene til forskjellige aviser. Blant avisene som kjøpte bildene hans var Herald Tribune, World-Telegram, Daily News, New York Post, New York Journal American og The Sun.

Karriere

Weegees stempel som han brukte til å signere bildene sine med, 1935.
Av .

Weegee fotograferte med standard presseutstyr, et 4/5" kamera med forhåndsinnstilt blender, lukker og fokus. Han hadde en nese for hvilke bilder som ville selge best og var fullstendig klar over at bilder av kjente personer fikk størst oppmerksomhet. Fem av bildene hans ble innkjøpt av Museum of Modern Art (MoMA) i 1943 til utstillingen Action Photography. Senere ble han inkludert i Edward Steichens utstilling «50 bilder og 50 fotografer», også på MoMa.

Fra 1941 begynte han å eksperimentere med 16 millimeter film og fikk jobb i Hollywood fra 1946 til begynnelsen av 1960-tallet som konsulent. Weegee var det amerikanske motstykke til den ungarsk-franske fotografen Brassaï som fotograferte gatescener fra Paris om natten.

Weegee har feilaktig blitt sitert på å svare «Blender 8 og å være tilstede» på spørsmål om sin fototeknikk. Uttrykket inneholder likevel en betydelig grad av sannhet og har blitt et stående uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg