Artek

Alvar Aaltos armstol 42 ble tegnet spesielt til Paimio Sanatorium (1932–1934) og er et av Finlands viktigste bidrag til modernismens møbelkultur. Stolen ble produsert av Artek fra ca. 1932.

Artikkelstart

Artek er en finsk møbelprodusent. Firmaet er mest kjent for møblene til Alvar Aalto. De senere årene har internasjonalt anerkjente formgivere som Hella Jongerius og Daniel Rybakken tegnet for Artek.

Etablering

Artek ble etablert i 1935 av ekteparet Alvar og Aino Aalto, Maire Gullichsen og Nils Gustav Hahl. Deres mål var å selge møbler for å promotere en moderne livsstil gjennom utstillinger og andre foremål. Navnet Artek er for øvrig en sammensetning av «art» og «technologi» som stod sentralt under modernismen i mellomkrigsårene.

Designere

Alvar Aalto var Arteks fremste designer, men firmaets tegnekontor hadde flere habile formgivere, deriblant Pirkko Steenros. Senere har arkitekter og designere som Jørn Utzon, Tapio Wirkkala, Ilmari Tapiovara, Hella Jongerius og ikke minst norske Daniel Rybakken bidratt til Arteks internasjonale suksesser.

Alvar Aalto

Arteks første møbler, utført i bøyd laminert tre, var designet av Alvar Aalto. Utseendet var moderne og hadde et industrielt preg. Det var dog langt fra rasjonell industriproduksjon første årene da de fleste momenter var manuelle.

Standardisering og moduler

Alvar Aaltos stol 69 ble lisensprodusert av Hiorth og Østlyngen fra omkring 1935.

Typisk for Arteks produktsortiment var at det var satt sammen av standardiserte, individuelle komponenter som kunne settes sammen til en rekke produkter med ulike spesifikasjoner. Pirkko Steenros som arbeidet ved Artek tegnekontor i årene 1951 til 1960 skal ha stått bak flere modulbaserte skapløsninger. I 1930- og 1940-årene laget norske Hiorth og Østlyngen Arteks møbler på lisens.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kries, Mateo (2014). Alvar Aalto, Vitra Design Museum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg