Arosa

Artikkelstart

Arosa er et turiststed i Sveits, i kanton Graubünden, i dalføret Schanfigg sørøst for kantonhovedstaden Chur som gjennomløpes av elva Plessur, med 3145 innbyggere (2020). Bebyggelsen i Arosa fordeler seg på henholdsvis «Ausser-Arosa» i nord (1739 meter over havet) og «Inner-Arosa», den eldste delen av Arosa, i sør (1890 meter over havet).

Faktaboks

Uttale
arˈosa

Arosa ble bebygd fra 1200-tallet, men ble først i siste halvdel av 1800-tallet noe mer enn en landbruksbygd. Stedet vokste fra 1880-tallet frem som luftkursted, og fikk med sitt behagelige klima med mye sol særlig betydning for tuberkulosepasienter. Arosa fikk vei fra Chur i 1890, men den ble ikke før i 1927 åpnet for alminnelig biltrafikk. I 1914 ble det åpnet jernbane fra Chur (Rhätische Bahn).

Fra 1930-tallet gjennomgikk Arosa en sterk endring; den medisinske utviklingen medførte et sterkt redusert behov for sanatorier, og Arosa satset i stedet på utbygging av vinterturisme, senere også sommerturisme, etter hvert med atskillige kulturtilbud, blant annet konserter og operaforestillinger, musikkurs og årlig humorfestival. Omkring 2/3 av gjestedøgnene ved Arosas overnattingssteder er vintertrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg