Faktaboks

Arnold White

Arnold Henry White

Født
1. februar 1848
Død
5. februar 1925

Arnold White var en britisk forfatter og journalist.

Han skrev regelmessig under pseudonymet Vanoc i tidsskriftet The Referee. White var forkjemper for britisk militær opprustning, og utvidelse og modernisering av den britiske marinen.

Som imperialist var White også opptatt av å øke antallet kolonister i de britiske koloniene. Dette er et hovedtema i hans mest kjente bok, Efficiency and Empire (1901). I denne boken uttrykte White også bekymring for britenes fysiske utvikling, og i denne sammenhengen blandet han tanker om eugenikk, innvandringsmotstand og antisemittisme for å argumentere for et mer effektivt organisert britisk imperium.

I 1880-årene organiserte han selv utreisen til to grupper med emigranter til Sør-Afrika, men forsøket på å få dem til å slå seg ned der som settlere mislyktes. Til tross for at han var en aktiv samfunnsdebattant klarte Arnold White aldri å overføre innflytelsen sin til direkte politisk gevinst: Ved fire anledninger forsøkte han å vinne et sete i parlamentet, uten å lyktes.

Hans kjente bøker inkluderer Problems of a Great City (1886) og Views of Vanoc (1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg