Arnold Sommerfeld

Faktaboks

Arnold Sommerfeld
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld
Uttale
sˈommerfeld
Født
1868
Død
1951

Arnold Sommerfeld var en tysk fysiker som regnes som en av sin tids mest betydelige. Han fikk, både på grunn av sine egne vitenskapelige arbeider og som lærer, meget stor innflytelse på utviklingen av fysikken i første del av 1900-tallet.

Han ble professor i matematikk i Clausthal i 1897 og professor i mekanikk i Aachen i 1900, og var professor i teoretisk fysikk i München i 1906–1938.

I 1884 ga Sommerfeld en matematisk interessant beskrivelse av bølgers bøyning om en kant. Senere studerte han utbredelsen av radio- og lydbølger. Sammen med Felix Klein utviklet han en omfattende teori for gyroskopet.

Mest kjent er han for sine studier av Niels Bohrs atommodell. Med utgangspunkt i denne forklarte han i 1916 finstruktur av spektrallinjer, og han gav en mer fullstendig beskrivelse av atomenes oppbygning enn Bohr hadde gjort.

Arnold Sommerfeld er regnet som en av sin tids mest betydelige fysikere. Når han likevel aldri fikk Nobelprisen, skyldtes det at hans innsats var så omfattende og generell at det var vanskelig å finne et spesielt område som kunne gi grunnlag for tildeling av prisen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg