Arnold Bennett, britisk forfatter, født i Hanley, en av de såkalte Five Towns i Staffordshire som er berømt for sin stentøyindustri. Han skulle bli jurist, men gikk over til journalistikk, flyttet til London og debuterte som romanforfatter 1898 med A Man from the North. Senere bodde han noen år i Frankrike og ble sterkt påvirket av forfattere som Balzac, Flaubert og Maupassant.

Det provinsielle og det kosmopolitiske, småborgerhjemmet og luksushotellet, ble polene i hans liv og hans forfatterskap. Hans beste arbeider er de brede, virkelighetstro hjemstavnsskildringene fra the Five Towns, først og fremst The Old Wives' Tale (1908, norsk overs. To søstre, 1939) – som delvis også er henlagt til Paris – og trilogien Clayhanger (1910), Hilda Lessways (1911) og These Twain (1916). Her er dyptgående menneskekunnskap, varm menneskelighet, og en skarp sans for hverdagens små realiteter. Av hans andre bøker kan nevnes Anna of the Five Towns og novellesamlingen The Grim Smile of the Five Towns. Til den lettere sjanger hører bl.a. The Grand Babylon Hotel (1902) og The Card (1911, norsk overs. En freidig herre, 1938).

Bennett skrev også skuespill. Han var meget produktiv, og drev sitt forfatterskap som en innbringende forretning. I sin levetid vant han høy anseelse som kritiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.