Arne Torp

Faktaboks

Arne Torp
Født
14. oktober 1942, Holt (nå Tvedestrand), Aust-Agder
Arne Torp, 2006
Av /Universitetet i Oslo.

Arne Torp, norsk språkforsker, nordist.

Torp ble utdannet til cand.philol. i 1969 ved Universitetet i Oslo med tysk grunnfag, nederlandsk mellomfag og nordisk hovedfag. Han ble universitetslektor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo 1972–83, med opprykk til førsteamanuensis i 1983, og til professor i 2006. Han gikk av i 2012.

Torp er en av de mange generalistene som ble ansatt i studiefaget nordisk, særlig norsk, språk og litteratur ved Universitetet i Oslo i begynnelsen av 1970-årene. Han har undervist i nær sagt alle disipliner innenfor nordisk språkvitenskap og har publisert bredt, med en viss hovedvekt på fonologi. Som mange av sin generasjons norskfilologer har Torp engasjert seg for å fremme tilnærmingen mellom bokmål og nynorsk («samnorsk»). Han var leder av Landslaget for språklig samling (LSS) fra 1989 til 1993 og redaktør for bladet Språklig samling fra 1993 til 2003. Torp var også i mange år foreningens representant for bokmål i Norsk språkråd (nåværende Språkrådet).

Torp har skrevet mange lærebøker, både for universitets- og høgskolesektoren og for videregående skole. Temamessig spenner bøkene fra norrønt og språkhistorie til moderne dialekter og inndeling av nordiske språk. Viktige bokutgivelser er Norsk og nordisk før og nå (1982), Hovuddrag i norsk språkhistorie (med Lars S. Vikør, 1. utg. 1993) og Nordiske språk i nordisk og germansk perspektiv (1998). Torp er en stor formidler av sitt fag i offentligheten, og han har deltatt i en rekke radio- og fjernsynsprogrammer, blant annet i «Språkteigen» (NRK radio) og «Typisk norsk» (NRK fjernsyn). Han er også kjent fra en serie radioreklamer for dagligvarekjeden Joker, der han heimfester dialekten til den lokale kjøpmannen. I 2007 gav Torp ut den populærvitenskapelige boken R – ei urokråke i språket, en hel bok om lyden r, og i 2018 kom boken Etternavna våre. Fra Astrup til Åstorp.

Arne Torp er far til skuespilleren Ane Dahl Torp.

Litteratur

  • Unn Røyneland og Hans-Olav Enger (red.): Fra holtijaR til holting. Språkhistoriske og språksosiologiske artikler til Arne Torp på 70-årsdagen, Oslo 2012, ISBN 978-82-7099-704-6. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg