Arne Torp, norsk språkforsker, nordist. Cand.philol. 1969 fra Universitetet i Oslo med tysk grunnfag, nederlandsk mellomfag og nordisk hovedfag. Universitetslektor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo 1972–83, opprykk til førsteamanuensis 1983, professor 2006–2012.

Torp er en av de mange generalistene som ble ansatt i studiefaget nordisk, særlig norsk, språk og litteratur ved Universitetet i Oslo i begynnelsen av 1970-årene. Han har undervist i nær sagt alle disipliner innenfor nordisk språkvitenskap og har publisert bredt, med en viss hovedvekt på fonologi. Som mange av sin generasjons norskfilologer har Torp engasjert seg for å fremme tilnærmingen mellom bokmål og nynorsk («samnorsk»). Han var leder av Landslaget for språklig samling (LSS) fra 1989 til 1993 og redaktør for bladet Språklig samling fra 1993 til 2003. Torp var også i mange år foreningens representant for bokmål i Norsk språkråd (nåværende Språkrådet).

Torp har skrevet mange lærebøker, både for universitets- og høgskolesektoren og for videregående skole. Temamessig spenner bøkene fra norrønt og språkhistorie til moderne dialekter og inndeling av nordiske språk. Viktige bokutgivelser er Norsk og nordisk før og nå (1982), Hovuddrag i norsk språkhistorie (med Lars S. Vikør, 1. utg. 1993) og Nordiske språk i nordisk og germansk perspektiv (1998). Torp er en stor formidler av sitt fag i offentligheten, og han har deltatt i en rekke radio- og fjernsynsprogrammer, blant annet i «Språkteigen» (NRK radio) og «Typisk norsk» (NRK fjernsyn). Han er også kjent fra en serie radioreklamer for dagligvarekjeden Joker, der han heimfester dialekten til den lokale kjøpmannen. I 2007 gav Torp ut den populærvitenskapelige boken R – ei urokråke i språket (2007), en hel bok om lyden r.

Arne Torp er far til skuespilleren Ane Dahl Torp.

  • Unn Røyneland og Hans-Olav Enger (red.): Fra holtijaR til holting. Språkhistoriske og språksosiologiske artikler til Arne Torp på 70-årsdagen, Oslo 2012, ISBN 978-82-7099-704-6. Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.