Arne Tidemand Ruud var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Hans stol Holmenkollen ble populær i Norge og internasjonalt. Innredningen til Kringkastingshuset, Marienlyst var et viktig oppdrag.

Tidemand Ruud vokste opp i en møbelfamilie. Faren Ole N. Ruud drev møbelfabrikker i Oslo, Odense og Gjøvik, og leverte møbler og interiør til blant annet Amerika-linjen. Tidemand Ruud gikk i snekkerlære hos faren og tok svennebrev i 1935 samtidig som han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Tidemand Ruud arbeidet i familiebedriften frem til 1953 da han overtok AS Inventar på Gjøvik etter farens død. Der drev han fabrikken sammen med sin tekstildesignutdannede kone Solveig Tidemand Ruud. Gjennom tre tiår designet og produserte de egne møbler og innredninger for kafeer, restauranter, banker og hoteller. Et viktig oppdrag var innredningen til Kringkastingshuset, Marienlyst (NRK) rundt 1945.

Hans mest kjente arbeid er hvilestolen Holmenkollen (1959) som ble utført i teak med utspent hud. Holmenkollen ble i hovedsak solgt i USA, Tyskland og Sverige gjennom eksportorganisasjonen Norcraft.

  • Linder, Mats. Norwegian Icons. Blomqvist Kunsthandel. Oslo, 2013.
  • Linder, Mats. Norske Designmøbler 1940-1975. Samler & Antikkbørsen. Drammen, 2011.
  • Heiberg, Bernt. To radiohus. Bonytt. Oslo, 1945.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.