Arne Tidemand Ruud

Faktaboks

Arne Tidemand Ruud
Født
1915
Død
5. desember 1985, Gjøvik
Arne Tidemand Ruud. Modell: Holmenkollen. Produsert av AS Inventar. 1959.

Artikkelstart

Arne Tidemand Ruud var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Hans stol Holmenkollen ble populær i Norge og internasjonalt. Innredningen av Kringkastingshuset, Marienlyst, var et viktig oppdrag.

Oppvekst og studier

Arne Tidemand Ruud.
Portrettbilde
Av .

Tidemand Ruud vokste opp i en møbelfamilie. Faren Ole N. Ruud drev møbelfabrikker i Oslo, Odense og Gjøvik, og leverte møbler og interiør til blant annet Amerika-linjen. Ruud gikk i snekkerlære hos faren og tok svennebrev i 1935 samtidig som han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole.

AS Inventar

Ruud arbeidet i familiebedriften frem til 1953 da han overtok AS Inventar på Gjøvik etter farens død. Der drev han fabrikken sammen med sin tekstildesignutdannede kone Solveig Tidemand Ruud. Gjennom tre tiår designet og produserte de egne møbler og innredninger for kafeer, restauranter, banker og hoteller. Et viktig oppdrag var innredningen til Kringkastingshuset, Marienlyst (NRK), rundt 1945.

Holmenkollen

Hans mest kjente arbeid er hvilestolen Holmenkollen (1959) som ble utført i teak med utspent hud. Holmenkollen ble i hovedsak solgt i USA, Tyskland og Sverige gjennom eksportorganisasjonen Norcraft.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2013). Norwegian Icons, Blomqvist Kunsthandel
  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Heiberg, Bernt (1945). To radiohus, Bonytt

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg