Arne Taraldsen, norsk avistegner og illustratør, særlig kjent for sine karikerte avistegninger under Andre verdenskrig og senere for sine humoristiske tegninger og postkort av troll, nisser og soldater. Han fulgte i 1930-årene kveldskurs på Kunst- og håndverksskolen, men var i hovedsak selvlært. 

Arne Taraldsen var aktivt med i motstandskampen under Andre verdenskrig, og det var også da han for alvor begynte å tegne. Han leverte illustrasjoner til illegale aviser, laget flygeblader, plakater og klistremerker, alt med skarp brodd mot de tyske okkupantene og deres norske medløpere. Forsiden til Asbjørn ("Osvald") Sundes Håndbok for sabotøren, er bare et av Taraldsens mange verk.

Etter krigen var han fast tegner i Norges Kommunistiske Partis avis Friheten til litt ut i 1950-årene. Senere tegnet han også for den sosialistiske avisa Orientering. Taraldsen drev sitt eget reklamebyrå, Atelier Taral-Tegning, og tok oppdrag for turistnæringen og laget humoristiske postkort med bilder fra militærlivet. Ved enkelte publikums-arrangementer, som Oslodagene, opptrådte han som "hurtigtegner"; med raske streker karikerte han kjente personer og tegnet troll og trollkjerringer. Han tegnet også et meget detaljert, humoristisk og fantasifullt Oslokart for Reisetrafikkforeningen for Oslo og omegn i 1953-54. 

Utvalgte lenker

  • Arne Taraldsen på Norges Kommunistiske Parti Midt-Norges historiesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.