Arne Taraldsen

Faktaboks

Arne Taraldsen
født:
12. november 1917, Oslo
død:
2. august 1989, Voss

Arne Taraldsen, norsk avistegner og illustratør. Han var kommunist og aktivt med i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, blant annet ved å illustrere til og distribuere illegale aviser. Senere ble han også kjent for sine humoristiske tegninger og postkort av troll, nisser og soldater.

Tegnet for motstandsbevegelsen

Han fulgte i 1930-årene kveldskurs på Kunst- og håndverksskolen, men var i hovedsak selvlært. Arne Taraldsen begynte for alvor å tegne da han var aktiv i motstandskampen under andre verdenskrig. Han leverte karikaturtegninger til illegale aviser, laget flygeblader, plakater og klistremerker til fyrstikkesker, alt med skarp kritikk mot de tyske okkupantene og deres norske medløpere. Forsiden til Asbjørn («Osvald») Sundes Håndbok for sabotøren, er bare et av Taraldsens mange verk.

Etter krigen var han fast tegner i Norges Kommunistiske Partis avis Friheten til litt ut i 1950-årene. Senere tegnet han også for den sosialistiske avisa Orientering. Taraldsen drev sitt eget reklamebyrå, Atelier Taral-Tegning, og tok oppdrag for turistnæringen og laget humoristiske postkort med bilder fra militærlivet. Ved enkelte publikums-arrangementer, som Oslodagene, opptrådte han som «hurtigtegner»; med raske streker karikerte han kjente personer og tegnet troll. Han laget også et meget detaljert, humoristisk og fantasifullt Oslokart for Reisetrafikkforeningen for Oslo og omegn i 1953–54.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Wolden, Vigdis. (2012). Karikaturer og propaganda før og under okkupasjonen 1940–45. AvisTegnernes Hus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg