Arne Solli

Faktaboks

Arne Solli
Født
6. april 1938, Molde
Død
20. september 2017
Tidligere forsvarssjef Arne Solli.
Arne Solli av /Forsvaret. Gjengitt med tillatelse

Arne Solli var en norsk hæroffiser av generals grad, som fra 1994 til 1999 var Norges forsvarssjef. Solli hadde en langt og variert tjeneste i Hæren og fellesstaber.

Utdanning og karriere

Solli hadde sin tjeneste først og fremst fra Infanteriet, der han startet sin militære utdanning ved Befalsskolen for Infanteriet i Sør-Norge (BSIS) i 1956. Han tok Krigsskolen og Hærens stabsskole så vel som tyske Führungsakademie der Bundeswehr og hoved- og sjefskursene ved Forsvarets høgskole.

Solli hadde en rekke lederposisjoner i Hærens operative avdelinger, i Brigaden i Nord-Norge. Han tjenestegjorde blant annet som kompanisjef i brigadens 1. bataljon og som sjef for 3. bataljon. Han var også sjef for Brigade 3 i Kristiansand (1983–1985). Deretter ble han beordret til NATO-hovedkvarteret SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers in Europe) i Belgia (1985–1988).

I et knapt år (1988–1989) var Solli stabssjef i Hærstaben ved Forsvarets overkommando, før han ble berordret som sjef for Distriktskommando Vestlandet (DKV). Her ble han værende bare et halvt år, til han i august 1989 ble utnevnt til Generalinspektør for Hæren (GIH); en stilling han hadde til 1993. Da ble Solli utnevnt til sjef for Forsvarskommando Nord-Norge (FKN). Denne stillingen bekledde han til oktober 1994, da han ble utnevnt til forsvarssjef.

Fra 31. oktober 1994 til 30. april 1999 var Arne Solli Norges forsvarssjef. Han etterfulgte Torolf Rein, og ble ble etterfulgt av Sigurd Frisvold.

Militærfaglig innflytelse

Arne Solli bidro i sin sjefskarriere til å utvikle lederutdanningen i Hæren – og Forsvaret. Han fikk, som forsvarssjef, blant annet utarbeidet og utgitt Forsvarets verdigrunnlag (1998).

Solli var Hærens øverste leder da den kalde krigen opphørte, og forutsetningene for Forsvarets struktur ble utfordret. Som forsvarssjef var det hans oppgave å starte en omfattende prosess for å omstille Forsvaret til en ny sikkerhetspolitisk situasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

døde 20/9-17 iflg dødsannonse i aftenposten

svarte Stig Arild Pettersen

Takk skal du ha for at du gjør oss oppmerksom på dette. Mvh, redaktør Stig Arild.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg