Faktaboks

Arne Løvlie
Arne Mathias Løvlie
Født
11. mars 1931, Raufoss
Død
24. mars 2014, Oslo
Arne Løvlie i Det Norske Videnskaps-Akademi, der han ledet forelesningsserier i en årrekke. Foto: Eirik Furu Baardsen ved DNVA. Tilgjengelig med lisensen CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Arne Løvlie var en norsk zoolog som forsket på livsprosesser i encellete organismer. Løvlie var professor ved Universitetet i Oslo fra 1970. Han spilte en aktiv rolle i Norges allmennvitenskapelig forskningsråd og drev utstrakt fagformidling gjennom lærebøker og gjennom foredragsserier i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Utdanning

Arne Løvlie tok examen artium på Raufoss i 1949 og startet studiene ved Universitetet i Oslo samme år. Her tok han mastergraden (cand.real.) med fagene kjemi, botanikk og zoologi (hovedfag) med innstilling til Kongen i 1958. I løpet av studiet avtjente han verneplikten ved Avdeling for toksikologi ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Forskning

Løvlie tok doktorgraden (dr.philos.) i 1964 på avhandlingen Genetic control of division rate and morphogenesis in Ulva mutabilis Föyn. Ulva mutabilis er en grønnalge som ser ut som bladsalat og vokser i strandsonen. Det var Bjørn Føyn som oppdaget at dette er velegnete organismer for arvelighetsforskning ettersom det forelå mange forskjellige mutanter og arten var lett å formere i laboratoriet.

Den genetiske kontrollen av celledifferensiering og organismers utseende eller fenotype var et hovedtema i Løvlies forskning. I tillegg til Ulva brukte han arter av ciliatslekten Tetrahymena som modellorganismer. Han var spesielt opptatt av hvordan ytre påvirkning kan endre fenotypen til enkeltindivider ved å aktivere eller inaktivere gener. Innen dette forskningsfeltet, som kalles epigenetikk, var Løvlie en foregangsmann i Norge.

Arne Løvlie var knyttet til Universitetet i Oslo fra tiden som student og vitenskapelig assistent til han i 1970 ble professor i zoologi etter Bjørn Føyn. Han hadde flere utenlandsopphold i Danmark og USA, hvor han lærte seg nye teknikker som han tok med seg hjem.

Han var i flere år leder av områdestyret for naturvitenskap i Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (NAVF), en organisasjon som senere ble innlemmet i Norges forskningsråd. Han fikk dermed stor innflytelse på retningen til forskningsfeltet biologi i Norge. Han ledet også arbeidet med å opprette et forskningsmiljø i biologi ved Universitetet i Tromsø.

Undervisning

Sammen med sin kone, Reidun Sirevåg, har han skrevet flere lærebøker i biologi for den videregående skole som er trykket i en rekke opplag. Han eksperimenterte også med forskjellige undervisningsmetoder på universitet til erstatning for de tradisjonelle forelesningene.

Formidling

Løvlie var opptatt av universitetets rolle i samfunnet og vakte oppsikt i 1998 med en kronikk i Aftenposten hvor han etterlyste flere nysgjerrige, kritiske og engasjerte studenter.

Han var medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) hvor han som pensjonist startet opp en tverrfaglig foredragsserie for seniorer som han ledet i en tiårsperiode.

I 2005 publiserte han boken Norske våpen i tyske hender, basert på sine erfaringer fra oppveksten på Raufoss.

Publikasjoner

  • Om funksjonell differensiering av leverceller fra kyllingfoster : glykonsyntese og mitotisk aktivitet. Hovedoppgave i biologi – Universitetet i Oslo, 1958
  • Genetic control of divisjon rate and morphogenesis in Ulva mutabilis Föyn Hefte 34 #2 (1964) i serien Comptes rendus des travaux du Laboratoire Carlsberg.
  • Radioaktivitet og strålingsfare. (1987) Cappelen (med Reidun Sirevåg og Per Jerstad).
  • Norske våpen i tyske hender. Hefte nr. 40 i serien Forsvarsmuseets småskrifter (2004).
  • Biologi 2BI (1985 og 1997) med Reidun Sirevåg
  • Biologi 3BI (1986 og 1998) med Reidun Sirevåg
  • Naturfag grunnbok (1989) Per Jerstad, Vivi Ringnes og Reidun Sirevåg

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for orienteringen. Har lagt inn dødsdato i faktaboksen nå. Kjell-Olav

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg