Arne Løvlie

Faktaboks

Arne Løvlie
Arne Mathias Løvlie
Født
11. mars 1931, Raufoss
Død
24. mars 2014
Arne Løvlie i Det Norske Videnskaps-Akademi, der han ledet forelesningsserier i en årrekke. Foto: Eirik Furu Baardsen ved DNVA. Tilgjengelig med lisensen CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Arne Løvlie, norsk zoolog som forsket på livsprosesser i encellete organismer. Løvlie var professor ved Universitetet i Oslo fra 1970. Han spilte en aktiv rolle i Norges allmennvitenskapelig forskningsråd og drev utstrakt fagformidling gjennom lærebøker og gjennom foredragsserier i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Utdanning

Arne Løvlie tok examen artium på Raufoss i 1949 og startet studiene ved Universitetet i Oslo samme år. Her tok han mastergraden (cand.real.) med fagene kjemi, botanikk og zoologi (hovedfag) med innstilling til Kongen i 1958. I løpet av studiet avtjente han verneplikten ved Avdeling for toksikologi ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Forskning

Løvlie tok doktorgraden (dr.philos.) i 1964 på avhandlingen Genetic control of division rate and morphogenesis in Ulva mutabilis Föyn. Ulva mutabilis er en grønnalge som ser ut som bladsalat og vokser i strandsonen. Det var Bjørn Føyn som oppdaget at dette er velegnete organismer for arvelighetsforskning ettersom det forelå mange forskjellige mutanter og arten var lett å formere i laboratoriet.

Den genetiske kontrollen av celledifferensiering og organismers utseende eller fenotype var et hovedtema i Løvlies forskning. I tillegg til Ulva brukte han arter av ciliatslekten Tetrahymena som modellorganismer. Han var spesielt opptatt av hvordan ytre påvirkning kan endre fenotypen til enkeltindivider ved å aktivere eller inaktivere gener. Innen dette forskningsfeltet, som kalles epigenetikk, var Løvlie en foregangsmann i Norge.

Arne Løvlie var knyttet til Universitetet i Oslo fra tiden som student og vitenskapelig assistent til han i 1970 ble professor i zoologi etter Bjørn Føyn. Han hadde flere utenlandsopphold i Danmark og USA, hvor han lærte seg nye teknikker som han tok med seg hjem.

Han var i flere år leder av områdestyret for naturvitenskap i Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (NAVF), en organisasjon som senere ble innlemmet i Norges forskningsråd. Han fikk dermed stor innflytelse på retningen til forskningsfeltet biologi i Norge. Han ledet også arbeidet med å opprette et forskningsmiljø i biologi ved Universitetet i Tromsø.

Undervisning

Sammen med sin kone, Reidun Sirevåg, har han skrevet flere lærebøker i biologi for den videregående skole som er trykket i en rekke opplag. Han eksperimenterte også med forskjellige undervisningsmetoder på universitet til erstatning for de tradisjonelle forelesningene.

Formidling

Løvlie var opptatt av universitetets rolle i samfunnet og vakte oppsikt i 1998 med en kronikk i Aftenposten hvor han etterlyste flere nysgjerrige, kritiske og engasjerte studenter.

Han var medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) hvor han som pensjonist startet opp en tverrfaglig foredragsserie for seniorer som han ledet i en tiårsperiode.

I 2005 publiserte han boken Norske våpen i tyske hender, basert på sine erfaringer fra oppveksten på Raufoss.

Publikasjoner

  • Om funksjonell differensiering av leverceller fra kyllingfoster : glykonsyntese og mitotisk aktivitet. Hovedoppgave i biologi - Universitetet i Oslo, 1958
  • Genetic control of divisjon rate and morphogenesis in Ulva mutabilis Föyn Hefte 34 #2 (1964) i serien Comptes rendus des travaux du Laboratoire Carlsberg.
  • Radioaktivitet og strålingsfare. (1987) Cappelen (med Reidun Sirevåg og Per Jerstad).
  • Norske våpen i tyske hender. Hefte nr. 40 i serien Forsvarsmuseets småskrifter (2004).
  • Biologi 2BI (1985 og 1997) med Reidun Sirevåg
  • Biologi 3BI (1986 og 1998) med Reidun Sirevåg
  • Naturfag grunnbok (1989) Per Jerstad, Vivi Ringnes og Reidun Sirevåg

Kommentarer (2)

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for orienteringen. Har lagt inn dødsdato i faktaboksen nå. Kjell-Olav

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg