Arne Henriksen

Faktaboks

Arne Henriksen
Født
26. februar 1944, Søndre Land

Arne Henriksen. En av hans mange jernbanestasjoner, Slependen stasjon fra 1993. For denne stasjonsløsningen, der høydeforskjellene gjorde oppgaven komplisert, ble han tildelt den internasjonale arkitektprisen Brunel Award 1996.

Av /KF-arkiv ※.
Norges Varemesse i Lillestrøm
Av /NTB.

Artikkelstart

Arne Henriksen, norsk arkitekt, særlig kjent for jernbanearkitektur.

Henriksen avla eksamen ved NTH i 1971. Han var overarkitekt ved NSBs arkitektkontor fra 1975 til 1989, fra 1989 til 1992 var han professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Fra 1989 drev han også egen praksis med vekt på oppdrag i transportsektoren, blant annet stasjons- og driftsanlegg for Oslo Sporveier og for NSB, som i 1993 mottok Statens byggeskikkpris som byggherre for Henriksens anlegg. Jernbanestasjonen på Holmlia og lokomotivstallen på Loenga, begge i Oslo, plasserte Henriksen blant de fremste eksponenter for postmodernismen i Norge; disse ble i 1988 og 1991 tildelt Houens fonds diplom.

Jernbanestasjonene i Sandvika og Slependen i Bærum, og stasjonsanleggene på forstadsbanene i Oslo særpreges derimot først og fremst av understrekingen og artikuleringen av de konstruktive elementene. Av nyere jernbanestasjonsprosjekter kan nevnes stasjonene på Lillestrøm og i Drammen. Det største og mest omtalte prosjektet etter 2000 er Norges VaremesseLillestrøm (2002), oppført etter førstepris i konkurranse sammen med danske Erik Bystrup.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg