Arne Haaland

Faktaboks

Arne Haaland
Født
15. februar 1936, Drammen
Arne Haaland
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Arne Haaland er en norsk strukturkjemiker. Hans vitenskapelige hovedinnsats har vært bestemmelse av molekylstruktur og bindingsforhold i metallorganiske forbindelser. Fagområdet metallorganisk kjemi vokste raskt fra 1950 til 2000 og fikk stor betydning for utvikling av nye katalysatorer for petrokjemisk industri. Haalands hovedmetode har vært elektrondiffraksjon supplert med teoretiske beregninger. Han har utgitt mer enn 200 hyppig siterte artikler og en monografi «Molecules and Models» i 2008.

Han ble utdannet ved Norges tekniske høgskole (NTH) og Georgia Institute of Technology og ble tildelt doktorgradene (ph.d.) ved Georgia Tech i 1962 og (dr. philos.) ved Universitetet i Oslo (UiO) i 1969. Han var ansatt som universitetslektor i teoretisk kjemi ved Kjemisk institutt UiO i 1964, fra 1986 professor i kjemi samme sted.

Haaland er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og ble utnevnt til æresdoktor ved universitetet i Ivanovo, Russland, i 2010. Han har hatt flere utenlandsopphold og har blant annet undervist i 1975–1977 ved universitetet i Dar-es-Salaam i Tanzania.

Haaland var blant stifterne av Amnesty International i Norge og var formann i 1967–1971. I januar 1970 reiste han som observatør for Amnesty til Libanon, Jordan og Israel. Han har også vært leder for Rådet for internasjonal virksomhet ved UiO og for Videnskapsakademiets menneskerettskomité.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg