Arne Haaland

. Begrenset gjenbruk

Arne Haaland, norsk strukturkjemiker,  Utdannet ved NTH og Georgia Institute of Technology. Tildelt doktorgradene (Ph. D.) ved Georgia Tech i 1962 og (dr. philos.) ved Universitetet i Oslo (UiO) i 1969. Ansatt som universitetslektor i teoretisk kjemi ved Kjemisk institutt UiO i 1964, fra 1986 professor i kjemi samme sted.

Kunnskapen om metallorganiske forbindelser økte raskt fra 1950 til 2000 og fikk stor betydning for utvikling av nye katalysatorer for petrokjemisk industri. Målet for Haalands vitenskapelige innsats har vært å bestemme molekylstrukturen til nye forbindelser og samtidig bidra til utvikling av modeller som kan brukes til å systematisere og forstå kjente strukturer og å forutsi strukturen til molekyler som enda ikke  er undersøkt. Haalands hovedmetoden har vært elektrondiffraksjon supplert med teoretiske beregninger.Han har utgitt mer enn 200 hyppig siterte artikler og en monografi "Molecules and Models" i 2008.

Haaland er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og ble utnevnt til æresdoktor ved universitetet i Ivanovo, Russland, i 2010. Han har hatt flere utenlandsopphold og har bl. a. undervist 1975-77 ved universitetet i Dar-es-Salaam i Tanzania.

Haaland var blant stifterne av Amnesty International i Norge. Han ble senere formann i den norske avdelingen i 1967-69 og medlem av Amnestys internasjonale eksekutivkomite i perioden 1968-71.  I januar 1970 reiste han som observatør for Amnesty til Libanon, Jordan og Israel. Han har også vært leder for Rådet for internasjonal virksomhet ved UiO og for Videnskapsakademiets menneskerettskomité.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.