Arne Gunnarsjaa

Faktaboks

Arne Gunnarsjaa

Arne Kjell Gunnarsjaa

Født
25. september 1939
Død
26. august 2015
Arne Gunnarsjaa var domkirkearkitekt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider 1989-2006.
Arne Gunnarsjaa, 1999
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Arne Gunnarsjaa var en norsk arkitekt, særlig kjent som arkitekturhistoriker og forfatter.

Bakgrunn og arkitektpraksis

Gunnarsjaa tok eksamen ved Norges tekniske høgskole i 1961 og arbeidet i årene 1968 til 1987 ved ulike arkitektkontorer: Hos Harald Ramm Østgaard, Arkitektene Furuholmen Gunnarsjaa Kolstad og Viksjøs Arkitektkontor. Hos sistnevnte var han prosjektleder for Norsk Hydros tilbygg i Bygdøy allé, som ble ansett som meget vellykket.

Arkitekturhistorie

Arkitekturleksikon ble utgitt første gang i 1999 og omfattet blant annet byggeteknikk, arkitektur- og stilhistorie, arkitekter, plan- og bygningsjus m.m.

Verket var unikt: En del norske arkitekter er omtalt i Norsk kunstnerleksikon, ellers finnes det få eller ingen andre framstillinger av norsk arkitektur i leksikonform. Boka var det første arkitekturleksikonet som ble utgitt i Skandinavia og bestod av 7000 artikler med over 700 tegninger.

Les om Arkitekturleksikon i Store norske leksikon.

Arkitekturleksikon
Av .

Tidlig valgte Gunnarsjaa å bygge ut sine arkitekturhistoriske kunnskaper, og dermed fikk hans faglige liv en retning hvor han til fulle kunne utfolde sine kvaliteter. Han studerte ved Det norske instituttet i Roma i årene 1962 og 1964–1967, og var assistent for professorene Christian Norberg-Schulz, Hjalmar Torp og Petter L’Orange. Emnene til hans første artikler er hentet fra studiene i Italia: Filarete, en arkitekturteoretiker fra renessansen (1978 og 1981) og barokkirken Santa Maria dei Sette Dolori i Trastevere i Roma (1983). Han kom ofte tilbake til Italia, snakket italiensk flytende og hadde stor innsikt i landets kulturhistorie. Dette fikk et allment publikum glede av da han i 2009 utga Roma i små porsjoner, en meget hendig og nyttig guidebok.

Gunnarsjaas andre bøker faller hovedsakelig i to kategorier: de som tar for seg arkitekturfaget generelt og de som fokuserer på norske forhold. Til den første sjangeren hører hans største bragd, Arkitekturleksikon (1999 og 2007), en bok på 912 sider. Med sitt vell av opplysninger om stilhistorie, bygningsteknikk og sentrale personer ble boken raskt en helt uunnværlig kilde for alle som søker eksakt kunnskap innen fagfeltet.

Boken Arkitekturhistorie (2001) gir, som undertittelen sier, En kort innføring i byggekunst. Med knappe hundre sider er den et nyttig redskap for den som raskt vil ha en presis oversikt arkitekturens utvikling fra de eldste tider frem til i dag. Bøkene om norsk arkitektur startet med pionerverket Oslo. En arkitekturguide (1984, sammen med Pål Henry Engh) og fortsatte med Arkitekturguide for Norge (2002) og Norges arkitekturhistorie (2006).

Øvrig virksomhet

Gunnarsjaas hadde stor arbeidskapasitet. Han begrenset seg ikke til å være forfatter av en rekke standardbøker, han illustrerte bøkene med presise strektegninger. Her fulgte han opp tradisjonen fra Banister Fletcher og Steen Eiler Rasmussen. Dessuten sto han for layouten.

Gunnarsjaa var formann i Norges kunstnerråd i årene 1986–1988 og sekretær i Statens byggeskikksutvalg i 1987–1989. Hans siste viktige innsats var som domkirkearkitekt ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider i perioden 1989–2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg