Arne Fabrikker

Prospektkort over Arne Fabrikker.
Prospekt
Av .

Artikkelstart

Arne Fabrikker var en norsk tekstilfabrikk i Ytre Arna ved Bergen. I 1960-årene var bedriften en av landets største tekstilprodusenter. De produserte sengetøy, garn, soveposer, vatterte tepper med mer.

Historikk

Fabrikken ble grunnlagt 1846 av Peter Jebsen som landets første mekaniske bomullsveveri. Snart ble det også spinneri, fargeri og blekeri. Hans bror Jürg Jebsen anla i 1852 en ullvarefabrikk samme sted, og bedriftene ble i 1863 samlet som P. Jebsen & Co, fra 1878 kalt Arne Fabriker. Fabrikken hadde eget kraftverk i Blindheimselva, hvor Jebsen hadde kjøpt fallrettighetene. Bedriften vokste raskt, og rundt fabrikken utviklet det seg en industriby med blant annet verksskole og idrettslag. I mellomkrigstiden og etter andre verdenskrig kom ytterligere utvidelser.

I 1960-årene hadde bedriften på det meste rundt 1200 ansatte, men med tekstilkrisen gikk lønnsomheten nedover og i 1970 hadde bedriften 500 ansatte. I 1972 fikk fabrikken samme eier som Høie Fabrikker i Kristiansand, det delvis statseide Norion, og produksjonen ble nedbygd. De to selskapene ble i 1986 sammensluttet til Høie-Arne A/S, senere Høie AS. I 1998 ble produksjonen av dyner og puter i Ytre Arna avviklet og flyttet til Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Revheim, M. L. (1946). Fabrikkstaden Ytre Arna 1846–1946, Utgjeve av ei nemnd
  • Redaksjonen (1970). Norsk tekstil- og konfeksjonsindustri, A/S Økonomisk Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg