Arne Eggen

Faktaboks

Arne Eggen
Født
28. august 1881, Trondheim
Død
26. oktober 1955, Bærum
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0

Artikkelstart

Arne Eggen var en norsk komponist og organist – mest kjent for sine lyriske romanser og sanger. Eggen har imidlertid skrevet en rekke kammermusikkverk i tillegg til større verk som oratorier og operaer. Arne Eggen var en sentral person i den unge Norsk Komponistforening som ble stiftet i 1917 og var også sentral i stiftelsen av TONO.

Estetikk

I Eggens romanser og sanger finner man til å begynne med et ganske enkelt senromantisk uttrykk. Som en som fortsatte den nasjonalromantiske retningen fra Grieg og Svendsen, regnes Eggen som en konservativ komponist. Hans verk viser imidlertid tydelige innslag av dissonerende harmonikk og neoklassiske formelementer, begge deler som peker mot en utvikling bort fra det nasjonalromantiske. Eggens interesse for barokkens klarhet viser at neoklassisismen tydelig opptok ham. Men dette medførte ikke at han ikke kunne skape vakre melodier som det alminnelige musikkelskende publikum tok til sitt hjerte. En av hans mest kjente sanger er Ærer det evige forår i livet til tekst av Bjørnson.

Biografi

Eggen fikk sin grunnutdannelse ved Musikkonservatoriet i Kristiania (Oslo) med avsluttende eksamen 1905. Ved konservatoriet studerte han komposisjon med Catharinus Elling, orgel med Peter Lindeman og klaver med Christian Johnson. Eggen hadde et studieopphold ved konservatoriet i Leipzig 1906–1907 der han studerte komposisjon med Stephan Krehl (1864–1924) og orgel med Karl Straube (1873–1950).

Etter studiene ble Eggen ansatt som organist i Bragernes kirke i Drammen til 1924 bare avbrutt av en studiereise 1909–1910 etter å ha fått Statens reisestipend; etter studiereisen debutert han som komponist med en egen komposisjonsaften i 1910. Fra 1924 til sin død i 1955 var Eggen organist i Bryn og Tanum kirker i Vestre Bærum. Han var også formann i Norsk Komponistforening fra 1927 til 1945 og i TONO fra 1928 til 1930.

Utvalgte verk

Opera

Melodrama

Oratorium

Orkester

Kammermusikk

Orgel

Sanger

  • Høst (Olaf Bull)
  • Til en gammel kirke (R. Nordtømme), 1948
  • Ære det evige foraar i livet (Bjørnstjerne Bjørnson)
  • Hald ut mit hjarte (Tor. Ørjasæter)
  • Sparven (Arne Garborg)
  • Det gulnar, lauvet (Ivar Aasen)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg