Arne E. Melberg

Faktaboks

Arne E. Melberg
Født
1942

Artikkelstart

Arne E. Melberg er en svensk litteraturforsker som er gift med Enel Melberg. Han ble professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1991.

Han har vært opptatt av romanen som det borgerlige samfunnets dominerende litterære uttrykksform i blant annet Realitet och utopi (1978) og Fordömda realister (1985).

Som initiativtaker og bidragsyter til tidsskriftet Kris har han blant annet bidratt til å introdusere moderne litteraturteori i Skandinavia. Boken Mimesis: En repetition fra 1992 tar for seg et grunnlagsproblem i litteraturteorien med referanser til Aristoteles, Søren Kierkegaard og aktuell dekonstruksjon.

Melberg har en omfattende vitenskapelig og essayistisk produksjon, og han har også virket som oversetter og har gitt ut romaner. Sammen med sin hustru gav han i 1999 ut reiseskildringen En landsby i Provence.

Melberg har i bøkene Å reise og skrive (2005) og Selvskrevet. Om selvframstilling i litteraturen (2007) skrevet litteraturhistorie knyttet til temaene reiselitteratur og selvfremstilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg