Arne Aas var en norsk skuespiller som var virksom både ved flere teatere, i fjernsynet og på film.

Arne Aas debuterte i 1957 som elev ved Trøndelag Teater i Erik XIV av August Strindberg. Han var ansatt her til 1963, deretter var han ved Oslo Nye Teater i 1963–1966 og fra 1975, og ved Fjernsynsteatret i 1966–1970 og i 1973–1975. I 1970–1973 var han sjef for Trøndelag Teater.

Han spilte med innlevelse og realistisk teft etterkrigstidens store ungdomsroller, blant annet Jimmy Porter i Se deg om i vrede av John Osborne. Hans poetiske begavelse og sikre stilsans preget fremstillingen av Orsino i Shakespeares Helligtrekongersaften og Leicester i Schillers Maria Stuart. Til hans Ibsenrepertoar hører tittelrollen i Brand og Ejlert Løvborg i Hedda Gabler. Sterkt inntrykk gjorde hans Amalric i Paul Claudels Dagen vender. I fjernsynet spilte han blant annet Hans Nilsen Fennefoss i dramatiseringen av Alexander Kiellands Skipper Worse.

Hans viktigste filmrolle er i Arne Skouens Vaktpostene (1965), men han huskes nok først og fremst som Robert Westerlie i scene- og filmversjonen av Jack Popplewells krimkomedie Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (filmversjon av Jon Lennart Mjøen i 1970).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.