Armauer Hansen Forskningsinstitutt
.

Armauer Hansen Forskningsinstitutt er et forskningsinstitutt som ble startet på norsk initiativ i Addis Ababa i 1970. Instituttnavnet forkortes ofte til AHRI (Armauer Hansen Research Institute). I dag spiller instituttet en sentral rolle i medisinsk forskning i Etiopia og i framtida også i Afrika.

Faktaboks

Også kjent som

Armauar Hansen Research Institute (AHRI)

Etablering av instituttet

Instituttet ble etablert i 1970 ved «All Africa Leprosy Rehabilitation and Training Centre» i Addis Abeba. Initiativet kom fra Universitetet i Bergen. Etableringen var basert på økonomisk støtte fra Norad og SIDA til bygning og utstyr og på at driftsutgiftene ble dekket av Redd Barna og den svenske søsterorganisasjonen Rädda Barnen. Driften av instituttet var i mange år avhengig av betydelig bidrag fra Norge og Sverige.

Instituttet skulle drive forskning på sykdommen lepra, og i løpet av få år ble instituttet kjent særlig på grunn av forskning som førte til økt kunnskap om immunologiske forhold ved sykdommen. Instituttets to første direktører var Morten Harboe og Tore Godal, som begge seinere har spilt viktige roller for driften av instituttet.

Forskning

Mens forskningen de første åra var konsentrert omkring lepra, ble forskningsområdet etter hvert utvidet til også å omfatte andre infeksjoner, som tuberkulose, leishmaniasis, HIV-infeksjon, hjernehinnebetennelse og malaria. Et stort antall vitenskapelige publikasjoner og doktoravhandlinger er i løpet av åra utgått fra instituttet, og instituttet har også spilt en viktig rolle i utdanning av etiopiske forskere. Det første tiåret ble også en del unge norske forskere utdannet her.

Instituttet i dag

I dag er AHRI Etiopias viktigste medisinske forskningsinstitusjon med etiopiske direktører og med hovedsakelig etiopisk ansatte. Instituttets betydning for landet er erkjent av den etiopiske regjering, som fra 2016 har tatt økonomisk ansvar fra driften av instituttet, og det er forventet at instituttet vil spille en ledende rolle i medisinsk forskning i Etiopia og regionalt i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg