Armagh - grevskap i Nord-Irland

Armagh, avgrenses av den største innsjøen på de britiske øyene (Lough Neagh) i nord, og grenser mot grevskapene Down (øst) og Tyrone (vest) og republikken Irland i sør; 127 700 innb. (2001). Viktigste befolkningssentra: Armagh, Portadown, Markethill, Keady, Tandragee og Loughall.

Faktaboks

Uttale
a:mˈa:

Armagh er fruktbart, og blir omtalt som den irske frukthagen. Landbruk og hagebruk er viktigste distriktsnæringer, i byene er også industri (særlig tekstilindustri) viktig. I senere år har turismen fått økende omfang, med elvefiske og kanopadling som viktige aktiviteter. Kulturminner som Navan Fort, et fort bygd av Ulsterkongen omkring år 700 f.Kr., er populære turistmål. Omkring dette er et kulturminnesenter som presenterer førkristen keltisk kultur og mytologi. Kulturminner fra neolittisk tid tyder på at det har vært bosetting i området i minst 4000 år.

Nord i grevskapet er flertallet av innbyggerne unionister, og byen Portadown er blitt kjent for uroligheter i forbindelse med Orangeordenens årlige marsjer. Orangeordenen ble formelt stiftet ikke langt unna – i landsbyen Loughall i 1795. Sør i grevskapet er nasjonalistene dominerende, og dette området har blitt omtalt som 'bandit country' av unionister og britiske politikere på grunn av tidligere høy aktivitet fra den Irske Republikanske Armé (IRA).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg