Norsk Form, senter for design, arkitektur og bygningsmiljø, har fått en rekke nasjonale oppgaver knyttet til ønsket om å gjøre estetikk i våre omgivelser til et politisk hovedfelt. Statens Byggeskikkutvalg skal overvåke utviklingen av byggeskikken i landet og inspirere til tiltak for å bedre byggeskikken.

Norsk Arkitekturmuseum ble etablert i Oslo 1978, det ble innfusjonert i det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 2003. De største samlinger av norske bygninger finnes på Norsk Folkemuseum i Oslo og på Maihaugen i Lillehammer.

Arkitektenes faglige medlemsorganisasjon er Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). AFAG er fagorganisasjon for arkitekter og ansatte i arkitektbedrifter, mens Norges Praktiserende Arkitekter (NPA) er arkitektbedriftenes nærings- og serviceorganisasjon. Interiørarkitekter er organisert i Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening (NIL), og landskapsarkitektene i Norske Landskapsarkitekters Forening (NLA).

Utdanning av arkitekter skjer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Arkitekthøgskolen i Oslo og Bergen Arkitektskole. Interiørarkitekter utdannes ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunsthøgskolen i Bergen, og landskapsarkitekter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås (tidligere Norges landbrukshøgskole).

Av priser kan nevnes Houens fonds diplom, Statens Byggeskikkpris, Treprisen, Betongtavlen, Betongelementprisen, Murverksprisen, Jacob-prisen og Norsk Forms pris til unge formgivere.

Norske Arkitekters Landsforbund arrangerer hver høst Arkitekturdagen, der aktuelle problemstillinger blir diskutert og kommentert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.