Norsk Form, senter for design, arkitektur og bygningsmiljø, har fått en rekke nasjonale oppgaver knyttet til ønsket om å gjøre estetikk i våre omgivelser til et politisk hovedfelt. Statens Byggeskikkutvalg skal overvåke utviklingen av byggeskikken i landet og inspirere til tiltak for å bedre byggeskikken.

Norsk Arkitekturmuseum ble etablert i Oslo 1978, det ble innfusjonert i det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 2003. De største samlinger av norske bygninger finnes på Norsk Folkemuseum i Oslo og på Maihaugen i Lillehammer.

Arkitektenes faglige medlemsorganisasjon er Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). AFAG er fagorganisasjon for arkitekter og ansatte i arkitektbedrifter, mens Norges Praktiserende Arkitekter (NPA) er arkitektbedriftenes nærings- og serviceorganisasjon. Interiørarkitekter er organisert i Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening (NIL), og landskapsarkitektene i Norske Landskapsarkitekters Forening (NLA).

Utdanning av arkitekter skjer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Arkitekthøgskolen i Oslo og Bergen Arkitektskole. Interiørarkitekter utdannes ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunsthøgskolen i Bergen, og landskapsarkitekter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås (tidligere Norges landbrukshøgskole).

Av priser kan nevnes Houens fonds diplom, Statens Byggeskikkpris, Treprisen, Betongtavlen, Betongelementprisen, Murverksprisen, Jacob-prisen og Norsk Forms pris til unge formgivere.

Norske Arkitekters Landsforbund arrangerer hver høst Arkitekturdagen, der aktuelle problemstillinger blir diskutert og kommentert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.