Arkitekturinstitusjoner i Norge

Norsk Form, senter for design, arkitektur og bygningsmiljø, har fått en rekke nasjonale oppgaver knyttet til ønsket om å gjøre estetikk i våre omgivelser til et politisk hovedfelt. Norsk Form ble avviklet i 2014 og fusjonert med Norsk Designråd til den nye stiftelsen Norsk design- og arkitektursenter (DogA).

Norsk Arkitekturmuseum ble etablert i Oslo 1978 av Norske Arkitekters Landsforbund. Museet ble innfusjonert i det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 2003. De største samlinger av norske bygninger finnes på Norsk Folkemuseum i Oslo og på Maihaugen i Lillehammer.

Arkitektenes faglige medlemsorganisasjon er Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). AFAG er fagorganisasjon for ansatte arkitekter i både offentlig og privat sektor, mens Arkitektbedriftene i Norge (tidl. Norges Praktiserende Arkitekter – NPA) er de private arkitektfirmaenes nærings- og serviceorganisasjon. Interiørarkitekter er organisert i Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening (NIL), og landskapsarkitektene i Norske Landskapsarkitekters Forening (NLA).

Utdanning av arkitekter skjer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (tidligere NTH), Arkitekthøgskolen i Oslo og Bergen Arkitektskole. Interiørarkitekter utdannes ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunsthøgskolen i Bergen, og landskapsarkitekter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås (tidligere Norges landbrukshøgskole).

Av priser kan nevnes Houens fonds diplom, Statens Byggeskikkpris, Treprisen, Betongtavlen, Betongelementprisen, Murverksprisen, Jacob-prisen og Norsk Forms pris til unge formgivere.

Norske Arkitekters Landsforbund arrangerer hver høst Arkitekturdagen, der aktuelle problemstillinger blir diskutert og kommentert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg