Arkitektur i Moldova

I hovedstaden Chişinău er kontrasten stor mellom eldre og nyere arkitektur. Bildet viser Triumfbuen (1840), reist i nyklassisistisk stil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Moldova (Arkitektur) (Triumfbuen) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

– Til høyre: Utendørsmarked mellom høyblokker fra sovjettiden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Moldova (Arkitektur) (høyblokker) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

I nyere tid er det blitt populært å pynte bygninger med fargerik dekorering. De hvite mønstrene er malt rett på vindusglasset. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Moldova av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

På 900-tallet e.Kr. utviklet det seg byer, omgitt av befestningsanlegg. På 1400- og 1500-tallet bestod gjerne byene av borger med omliggende bosetning, og markedsplasser tok til å bli alminnelig. Befestede borger ble reist i Stary Orkhey, Soroki og Bendery. En lokal ortodoks kirkearkitektur ble utviklet på 1500-tallet; hovedformen var enskipet med en forlenget narthex (forhall). Et unikt system, kjent som «moldovsk hvelv», hvor to buerekker bærer en kuppel, finnes bl.a. i kirken (1774) til Rud-klosteret. Enestående eksempler på 1500- og 1600-tallsarkitektur finner vi også i grotteklostrene i Sakharna og Zhabka.

På 1800-tallet utviklet byene seg raskt, og bygninger ble hovedsakelig reist i nyklassisistisk stil, bl.a. Nattverdskirken (1835) og triumfbuen i Chişinău (1840) m.fl. Siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet er preget av en eklektisisme i arkitekturen. I det Romania-okkuperte Bessarabia (1918–40) ble en rekke private hus reist i art nouveau og i konstruktivistisk stil, mens det i Den moldavske autonome sosialistiske sovjetrepublikk ble reist offentlige bygninger og fleretasjes bolighus i klassisistisk stil, av og til med innflytelse fra konstruktivistisk stil. Blant periodens viktigste bygninger regnes bygningene ved Teaterplassen (1936) i sentrum av Tiraspol.

Etter den annen verdenskrig ble byer gjenoppbygd og modernisert, og i 1940- og 1950-årene ble bygninger dekorert med keramiske fliser og steinrelieffer. Fra 1960-årene ble arkitekturen myket opp med bl.a. balkonger og loggiaer samt med fargerik dekorering.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg