På 900-tallet e.Kr. utviklet det seg byer, omgitt av befestningsanlegg. På 1400- og 1500-tallet bestod gjerne byene av borger med omliggende bosetning, og markedsplasser tok til å bli alminnelig. Befestede borger ble reist i Stary Orkhey, Soroki og Bendery. En lokal ortodoks kirkearkitektur ble utviklet på 1500-tallet; hovedformen var enskipet med en forlenget narthex (forhall). Et unikt system, kjent som «moldovsk hvelv», hvor to buerekker bærer en kuppel, finnes bl.a. i kirken (1774) til Rud-klosteret. Enestående eksempler på 1500- og 1600-tallsarkitektur finner vi også i grotteklostrene i Sakharna og Zhabka.

På 1800-tallet utviklet byene seg raskt, og bygninger ble hovedsakelig reist i nyklassisistisk stil, bl.a. Nattverdskirken (1835) og triumfbuen i Chişinău (1840) m.fl. Siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet er preget av en eklektisisme i arkitekturen. I det Romania-okkuperte Bessarabia (1918–40) ble en rekke private hus reist i art nouveau og i konstruktivistisk stil, mens det i Den moldavske autonome sosialistiske sovjetrepublikk ble reist offentlige bygninger og fleretasjes bolighus i klassisistisk stil, av og til med innflytelse fra konstruktivistisk stil. Blant periodens viktigste bygninger regnes bygningene ved Teaterplassen (1936) i sentrum av Tiraspol.

Etter den annen verdenskrig ble byer gjenoppbygd og modernisert, og i 1940- og 1950-årene ble bygninger dekorert med keramiske fliser og steinrelieffer. Fra 1960-årene ble arkitekturen myket opp med bl.a. balkonger og loggiaer samt med fargerik dekorering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.