Kasakhstan (Arkitektur) (jurter)

Jurtene var kasakhernes mest typiske boliger frem til 1920-årene, og er fortsatt i bruk blant annet i grenseområdene mellom Kasakhstan, Kirgisistan og Kina. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Kasakhstan (Arkitektur) (russiskinspirert trehus)

Tradisjonelt enetasjes russiskinspirert trehus, Konstantinovka ved Pavlodar. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kasakhstan (Arkitektur) (pionerenes palass)

Pionerenes palass i Almaty, reist i 1983. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

I første halvdel av 1800-tallet ble det reist russiske fort som gradvis utviklet seg til byer i det som i dag er Kasakhstan. Landet var den gang en del av det russiske imperiet. I nordlige og østlige deler av landet bestod byene av et fort, en kosakklandsby (stanitsa), en tatarbosetning og selve byen. I sørlige Kasakhstan bestod byene gjerne av to deler: en tradisjonell gamleby og en europeisk-påvirket bydel med brede gater og plasser. Offentlige bygninger ble reist i en russisk-inspirert stil, ellers var enetasjes tre- eller murhus mest vanlig.

Mausoleer ble reist i murstein, enten i en kubisk form med en høy portal over en lansettformet inngang (Zhuzdens mausoleum i Karagandinskaja-regionen fra midten på 1800-tallet) eller formet som et telt (for eksempel det sekskantede mausoleet i Ergali fra tidlig 1800-tallet).

Av religiøse minnebyggverk finnes to hovedtyper: sagana-tam, et gravmonument med rektangulær grunnplan, uten tak og med vegger dekorert med treskjæring eller maleri. Den andre typen, kulup-tas, er en utskåret minnestøtte i stein.

Utsmykningen av sagana-tam og mausoleene hadde visse likheter med mønstrene på jurtene, den mest typiske boligen på 1800-tallet og i første tredjedel av 1900-tallet, og mønstrene varierte fra folkegruppe til folkegruppe.

Fra begynnelsen av 1920-årene, da Kasakhstan var blitt en del av Sovjetunionen, startet en storstilt oppbygging av arbeiderlandsbyer og industrisentre. Arkitektur og byplaner fulgte stort sett samme mønster som resten av Sovjetunionen. I Almaty og andre byer ble det reist byggverk i konstruktivistisk og klassisistisk stil; av og til med dekorative elementer i tradisjonell stil.

Av nyere arkitektur må nevnes Medeo sportssenter (1972), Kasakh-teateret (1980) og Pionerenes palass (1983), alle i Almaty.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg