Fylke i nordvestlige Russland (Arkhangelskaja oblast); 587 000 km2 med 1 271 400 innb. (2008). Administrasjonssenter: Arkhangelsk. Fylket inkluderer øygruppene Novaja Zemlja og Zemlja Frantsa Iosifa, samt Nenets autonome område.

Natur. Geografien spenner fra polare områder i nord til jordbruksområder i sør på samme breddegrad som Hamar. Landskapet domineres av store skogområder og elver. Elvene er viktige transportårer; veier og jernbane er svakt utbygd.

Viktigste næringsvei er skogbruk, treforedling- og celluloseindustri. Årlig avvirkning i 1980-årene var i overkant av 20 mill. m3, men har siden falt. Nest største næring er maskinbygging og metallbearbeiding, i det vesentligste i forbindelse med den militært orienterte verftsindustrien i Severodvinsk hvor også verdens største verft for bygging av atomubåter ligger. Betydelige olje- og gassressurser er oppdaget i fylkets nordøstre del, Nenets autonome område, og på havbunnen utenfor kysten, i Petsjorahavet. Byggingen av et plattformkompleks for Pirazlomnoje-feltet (oppdaget 1988) ble påbegynt på midten av 1990-tallet, men er blitt meget forsinket. Betydelige diamantfunn øst for Arkhangelsk by ble gjort i slutten av 1970-årene. Første diamanter fra Lomonosovfeltet ble solgt i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.