Arkhangelsk fylke

Kart over Russland med Arkhangelsk fylke markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Arkhangelsk by er administrasjonssenter i fylket. Byen med St. Mikael erkeengelens katedral, elven Dvina i forgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Onega-elven ved Plesetskij-distriktet i Arkhangelsk fylke.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Arkhangelsk er et fylke (oblast) i nordvestlige Russland Det er 587 000 kvadratkilometer og hadde 1 137 000 innbyggere i 2020. Administrasjonssenteret er Arkhangelsk by. Fylket inkluderer øygruppene Novaja Zemlja og Zemlja Frantsa Iosifa, samt Nenets autonome område, som inngår i fylket, men utgjør et eget føderasjonssubjekt i Den russiske føderasjon.

Faktaboks

Uttale
arkhˈangelsk.
Også kjent som

Arkhangelskaja oblast

Natur

Arkhangelsk fylke inkluderer øyene Novaja Semlja. Foto fra Russlands arktiske nasjonalpark på Novaja Semlja.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Geografien spenner fra polare områder i nord til jordbruksområder i sør på samme breddegrad som Hamar. Landskapet domineres av store skogområder og elver.

Samferdsel

Fylket har 1760 kilometer med jernbanelinje. Den viktigste er linja Arkhangelsk-Moskva. Den føderale hovedveien M8 går fra Severodvinsk til Moskva. I alt har fylket 6700 kilometer vei med hardt dekke. Elvene er viktige transportårer. Det er er havner i Arkhangelsk by, Mezen, Kotlas (bare elvehavn) og Onega. Det er flyplass i Arkhangelsk og Kotlas. Mye av transporten til avsidesliggende småsteder besørges med små fly.

Næringsliv

De viktigste næringsveiene er skogbruk, treforedling og celluloseindustri. Nest største næring er maskinbygging og metallbearbeiding, i det vesentligste i forbindelse med den militært orienterte verftsindustrien i Severodvinsk hvor også verdens største verft for bygging av atomubåter ligger. Plesetsk kosmodrom ligger i fylket.

Betydelige olje- og gassressurser er oppdaget i fylkets nordøstre del, Nenets autonome område, og på havbunnen utenfor kysten, i Petsjorahavet. Byggingen av et plattformkompleks for Pirazlomnoje-feltet (oppdaget 1988) ble påbegynt på midten av 1990-tallet, men ble først satt i drift i 2014. Betydelige diamantfunn øst for Arkhangelsk by ble gjort i slutten av 1970-årene. Første diamanter fra Lomonosovfeltet ble solgt i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg