Fylke i nordvestlige Russland (Arkhangelskaja oblast); 587 000 km2 med 1 271 400 innb. (2008). Administrasjonssenter: Arkhangelsk. Fylket inkluderer øygruppene Novaja Zemlja og Zemlja Frantsa Iosifa, samt Nenets autonome område.

Natur. Geografien spenner fra polare områder i nord til jordbruksområder i sør på samme breddegrad som Hamar. Landskapet domineres av store skogområder og elver. Elvene er viktige transportårer; veier og jernbane er svakt utbygd.

Viktigste næringsvei er skogbruk, treforedling- og celluloseindustri. Årlig avvirkning i 1980-årene var i overkant av 20 mill. m3, men har siden falt. Nest største næring er maskinbygging og metallbearbeiding, i det vesentligste i forbindelse med den militært orienterte verftsindustrien i Severodvinsk hvor også verdens største verft for bygging av atomubåter ligger. Betydelige olje- og gassressurser er oppdaget i fylkets nordøstre del, Nenets autonome område, og på havbunnen utenfor kysten, i Petsjorahavet. Byggingen av et plattformkompleks for Pirazlomnoje-feltet (oppdaget 1988) ble påbegynt på midten av 1990-tallet, men er blitt meget forsinket. Betydelige diamantfunn øst for Arkhangelsk by ble gjort i slutten av 1970-årene. Første diamanter fra Lomonosovfeltet ble solgt i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.