Arken, norsk tidsskrift som utkom i perioden 1978 til 1989. Undertittelen var først Tidsskrift for ny kultur, senere endret til Kvartalsskrift for kultur og samfunn. Ideen bak Arken var å belyse samfunnsfenomener fra et personlig perspektiv, hentet fra redaktørenes eget syn på Rudolf Steiner og antroposofien.

Arken føyer seg inn i den mer eller mindre antroposofi-pregede tidsskriftstradisjonen fra Janus, Spektrum og Horisont. Arken ble først og fremst båret frem av redaktørene Kaj Skagen og Peter Normann Waage, som begge hadde bakgrunn i interesse for anarkisme. Denne ble imidlertid forvandlet til en sterkere interesse for Rudolf Steiner og antroposofien.

Redaksjonen la generelt stor vekt på å presentere temaer fra litteratur- og filosofihistorien, samt en behandling av fenomener i samtidskulturen. For redaktørene var individet en ureduserbar størrelse, og den moderne kapitalismen en minst like stor trussel mot enkeltmenneskets integritet som de kollektivistiske politiske bevegelsene. Arkens opplag var stigende i hele utgivelsesperioden, og tidsskriftet hadde 2000 abonnenter og et opplag på 4000 da det gikk inn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.