Arken

Artikkelstart

Arken, norsk tidsskrift som utkom i perioden 1978 til 1989. Undertittelen var først Tidsskrift for ny kultur, senere endret til Kvartalsskrift for kultur og samfunn. Ideen bak Arken var å belyse samfunnsfenomener fra et personlig perspektiv, hentet fra redaktørenes eget syn på Rudolf Steiner og antroposofien.

Arken føyer seg inn i den mer eller mindre antroposofi-pregede tidsskriftstradisjonen fra Janus, Spektrum og Horisont. Arken ble først og fremst båret frem av redaktørene Kaj Skagen og Peter Normann Waage, som begge hadde bakgrunn i interesse for anarkisme. Denne ble imidlertid forvandlet til en sterkere interesse for Rudolf Steiner og antroposofien.

Redaksjonen la generelt stor vekt på å presentere temaer fra litteratur- og filosofihistorien, samt en behandling av fenomener i samtidskulturen. For redaktørene var individet en ureduserbar størrelse, og den moderne kapitalismen en minst like stor trussel mot enkeltmenneskets integritet som de kollektivistiske politiske bevegelsene. Arkens opplag var stigende i hele utgivelsesperioden, og tidsskriftet hadde 2000 abonnenter og et opplag på 4000 da det gikk inn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg