Arkadij Babtsjenko

Faktaboks

Arkadij Babtsjenko

Arkádij Bábtsjenko

Født
18. mars 1977, Moskva

Artikkelstart

Arkadij Babtsjenko er en russisk journalist og forfatter og en av Russlands modigste krigsreportere.

Babtsjenko var svært ung da han i 1996 ble sendt til Tsjetsjenia for å tjenestegjøre under den første og andre Tsjetsjeniakrigen. Han tilbrakte fire år i Tsjetsjenia og har senere gitt ut en rekke prosafortellinger som bygger på erfaringene fra krigene. En del av disse er samlet i boken Ti fortellinger om krigen (Desiat serij o vojne, 2001), som Babtsjenko ble tildelt litteraturprisen «Debut»for. Babtsjenkos fortellinger fokuserer på enkeltmenneskets erfaring av vold, smerte, kamp og død. Den geopolitiske konteksten rykker i bakgrunnen til fordel for en realistisk og gripende fremstilling av krigens umenneskelige sider, der livet er skjørt og den neste dagen eller timen uforutsigbar.

Babtsjenko studerte juss og begynte etter hvert å arbeide som journalist, særlig krigsreporter, for flere ulike aviser, blant annet Novaja gazeta. Han rapporterte fra krigene i Tsjetsjenia, Sør-Ossetia og Øst-Ukraina og mottok en rekke priser både for sitt litterære og sitt journalistiske virke.

Babtsjenko har åpent kritiserte Putins krigføring både i Ukraina og i Syria. I 2017 forlot Babtsjenko Russland, fordi han hadde mottatt trusler mot seg selv og sin familie. Etter opphold i Praha og Israel slo han seg høsten 2017 ned i Kiev. Den 29. mai 2018 ble det meldt at Babtsjenko var blitt myrdet utenfor sitt hjem på en måte som minnet sterkt om mordet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006. Dagen etter ble det kjent at «mordet» var iscenesatt av ukrainske sikkerhetsstyrker for å arrestere personer som var mistenkt for å planlegge et attentat på Babtsjenko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg