Arild Helleland

Faktaboks

Arild Helleland
født:
29. november 1949, Ullensvang, Hardanger

Arild Helleland er en norsk sanger (tenor), som har arbeidet med mange av verdens beste dirigenter og regissører. Han har holdt mange konserter i blant annet New York, Minneapolis, St. Petersburg, Bucuresti og i Girona i Spania. Siden 2005 har han også vært aktiv som regissør.

Helland er utdannet ved Statens Operahøgskole i Oslo og Teater- og Operahögskolan i Göteborg. Han har også studert teatervitenskap og kunsthistorie ved Universitetet i Bergen.

Helleland har gjort mer enn 70 roller på scenen, først i det lyriske faget med roller som Tamino i Tryllefløyten og Ferrando i Così fan tutte (Wolfgang Amadeus Mozart), Nemorino i Elskovsdrikken (Gaetano Donizetti) og Lenskij i Eugen Onegin (Pjotr Tsjajkovskij). Som solist ved Den Norske Opera (1989–2005) har han også sunget mange roller i karakterfaget, som Mime i Siegfried (Richard Wagner) og Herodes i Salome (Richard Strauss). For Mime mottok han både Kritikerprisen (1994–1995) og Flagstadprisen. I den svenske filmatiseringen av Igor Stravinskijs The Rake's Progress sang han rollen som Sellem. Filmen vant Prix Italia i 1995.

I årene 1994–1996 var Helleland solist ved Deutsche Oper Berlin, og han har gjestet operahus i Stockholm, Göteborg, Helsinki, Brüssel, Frankfurt, Athen og Bilbao.

Andre roller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg