Arild Alnes

Faktaboks

Arild Alnes
Født
5. april 1951, Mauseidvåg, Sula kommune
Arild Alnes og Helge Taraldsen. Lenestol. Modell: Sting. Produsert av Brunstad. Tildelt Merket for god Design 2008.

Artikkelstart

Arild Alnes er en norsk interiørarkitekt og møbeldesigner. Han har, både på egen hånd og sammen med Helge Taraldsen, formgitt flere designklassikere. Samarbeidet med møbelprodusenten Brunstad har vært særs vellykket og resultert i populære og prisbelønte stoler som Avenue og Sting.

Utdanning og møbelkonkurranse

Arild Alnes.
Portrettbilde
Av .

I 1975 tok Alnes diplomeksamen på Bergen Kunsthåndverkskole. Samtidig med studiene deltok han i Sørliemøblers møbelkonkurranse (1974–1975) med stolen 26358 i forkrommet metall med en tynn pute i hud. For stolen fikk han tredjepremie. Premieringen var ekstraordinær tatt i betraktning at de andre premierte deltakere var velkjente navn, som Peter Opsvik, Rastad & Relling Tegnekontor og Bjørn A. Larsen. Som en anerkjennelse for sitt talent fikk Alnes ettårig arbeidsstipend fra Møbelprodusentenes landsforening i 1975–1976.

Frilansdesigner i Bergen

I perioden fra 1977 til 1978 arbeidet Arild Alnes som frilansdesigner i Bergen. Der formga han møbler for en rekke møbelprodusenter, men i hovedsak soveromsmøbler for Hella Møbelfabrikk. I årene 1978 til 1982 var Alnes ansatt hos Norstil i Ålesund. Der hadde han ansvar for å utvikle nye modeller til Hove Møbler, Stordal Møbler og Holten & Aasgård.

Samarbeid med Helge Taraldsen

Sammen med interiørarkitekten Helge Taraldsen etablerte Alnes firmaet Design: Arild & Helge. De gikk umiddelbart i gang med å knytte avtaler om å levere nye modeller til møbelprodusentene Brunstad, Helland Møbler, Holten & Aasgård og Heggen Møbelfabrikk. Samtidig som leveringsavtalen ble inngått mellom partene, støttet produsentene Arild & Helge økonomisk i oppstartfasen.

Raskt karriereløft

De nye partnerne fikk en god start. Allerede det første året lanserte Brunstad det nye sofakonseptet til Arild & Helge. Det solgte svært godt og la grunnlaget for viktige deler av Brunstads kolleksjon. Konseptet er fortsatt en av bærebjelkene i omsetningen til produsenten, nå som System+. På den progressive Interiør Nå-utstillingen i 1984 viste Arild & Helge det postmodernistiske og Memphis-inspirerte møblementet Triangel, som besto av sofa, bord og to skap. Karakteristisk er triangelformene som går igjen i møblementets alle deler. Som Ekornes' Bik Bok Casa-kolleksjon var markedet lite for slike annerledes møbler, og Triangel gikk derfor straks ut av produksjon.

Delta

Delta Adventure for Brunstad er en av designerduoen Arild & Helge sine største suksesser.
hvilestol
Av .

En av Arild & Helges største suksesser for Brunstad er stolen Delta. Den finnes i flere varianter og utgaver, og utvikles stadig. Delta Adventure kommer i laminert bøk og eik, med ulike overflatebehandlinger. Stolen føyer seg inn i en skandinavisk designtradisjon, men har en individuell karakter med beina som går opp som en bue i armlenet. Setets svakt konkave form gir brukeren opplevelsen av å bli omsluttet. I tidsskriftet Bonytt ble Delta i år 2000 stemt frem som årets møbel. Det følgende året ble også deres sofasystem Fantasy tildelt prisen for årets sofa. Arild & Helge har også fått utmerkelsen Merket for god design for konferansestolen Avenue (1986) og lenestolen Sting (2008).

En rekke samarbeidspartnere

Den høyryggede Ergo av Arild & Helge for Helland Møbler føyer seg inn i en lite belyst del i designhistorien – institusjonsmøblene.

Samtidig med Brunstad samarbeidet Arild & Helge med andre møbelprodusenter. For Helland Møbler har de utformet en rekke stoler med fokus på helse og omsorg. Hvilestolen Ergo er med ryggens innsvungne former tilpasset for å støtte opp rundt brukerens overkropp. På stolens høyre side er en spak for trinnløs innstilling av stolryggen. Deres spisebord Bo med shaker understell er med sveiv for regulerbar høyde av bordplaten fra 69,5 til 80 centimeter. Arild & Helge har også tegnet bord for Heggen og Ekornes, og for Slettvoll og Sandvik har duoen designet stoler. Blant utenlandske produsenter kan nevnes Bröderna Andersson i Sverige og Violante i Estland.

Eget firma

I 2008 ble Design: Arild & Helge oppløst, og Arild Alnes etablerte firmaet Alnes Design. Han har siden fortsatt å jobbe for Brunstad og Violante. For Negård Møbelfabrikk tegner han senger og soveromsdesign, og for Kleppe Møbelfabrikk en rekke bord, som Livorno, Origo og Spinell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg