Ari Rasilainen

Faktaboks

Ari Rasilainen

Ari Petteri Rasilainen

Uttale
rˈasilainen
Født
18. februar 1959, Helsingfors, Finland

Ari Rasilainen, finsk dirigent og fiolinist, en av de ledende finske dirigentene, siden 2016 sjefdirigent for Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz. Rasilainen var sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret i Oslo 1994–2002.

Fiolinist

Rasilainen viste seg tidlig som en fiolinbegavelse, og studerte med Jarkko Santasalo, Ilkka Talvi og Aleksander Lobko.

Han ble engasjert som fiolinist i Finlands Radios Symfoniorkester og var i 1980–1986 leder for annenfiolinene i Helsingfors byorkester. Han konserterte også som solist og kammermusiker.

Dirigent

Rasilainen var en av Jorma Panulas studenter i direksjon ved Sibelius-Akademin og studerte også med Arvid Jansons. Han innledet sin dirigentkarriere som sjefdirigent for Villmanstrand byorkester (finsk: Lapeenrannan kaupunginorkesteri) i 1985–1989. Han var første gjestedirigent for Tammerfors Filharmoniske Orkester frem til 1994.

Rasilainen vant annenpremie i Nikolaj Malko-konkurransen for dirigenter i København i 1989.

Norge

Rasilainen gjestet Bergen Filharmoniske Orkester første gang høsten 1989, og dirigerte ved Nordlysfestivalen i Tromsø i januar 1990. I mars 1991 overtok han for Ole Kristian Ruud ved en konsert med Trondheim Symfoniorkester og ble fast gjestedirigent her.

Rasilainen ble engasjert som sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret i Oslo fra høsten 1994. De neste årene bygget han opp orkesteret med et bredt og klassisk repertoar. Med Kringkastingsorkesteret gjestet han Festspillene i Bergen, ledet flere uroppførelser og ledet orkesteret på turnéer utenlands og i plateinnspillinger. Han ble avløst av Rolf Gupta i 2002.

Tyskland

Rasilainen var generalmusikkdirektør ved Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen i 2002–2009. I 2002 innledet han også et samarbeid med Aalborg Symfoniorkester som første gjestedirigent. Han har gjestet en rekke orkestre i Norden og andre land i Europa.

Rasilainen har ledet flere oppsetninger ved Den Finske Nasjonalopera i Helsingfors, blant annet Lohengrin av Richard Wagner og Tryllefløyten av Wolfgang Amadeus Mozart. I 2005 dirigerte han ved Savonlinna-festivalen.

Rasilainen tiltrådte som sjefdirigent for Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz i 2016.

Innspillinger

Ari Rasilainen har ledet et femtitalls plateinnspillinger med forskjellige orkestre, hovedsakelig med musikk av nordiske komponister.

Med Kringkastingsorkestret har han blant annet spilt inn symfoniene til Johan Svendsen og Christian Sinding. Med tyske kringkastingsorkestre har han spilt inn orkesterverker av Kurt Atterberg for plateselskapet CPO.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg