Argo (Operasjon Argo), amerikansk thriller (2012), som er produsert og regissert av Ben Affleck. Manus er skrevet av Chris Terrio, og er basert på memoarene til CIA-agent Antonio Joseph "Tony" Mendez og en påfølgende magasinartikkel av Joshuah Bearman.

Den historiske dramathrilleren følger agent Tony Mendez og hans forsøk på å hente ut seks amerikanske diplomater fra Teheran, etter at iranske studenter hadde inntatt den amerikanske ambassaden og tatt de ansatte til gisler. Filmatiseringen har fått kritikk for å ha tatt seg for store kunstneriske friheter, og da spesielt for å ha underspilt rollene til de kanadiske, britiske og newzealandske ambassadene i evakueringen av diplomatene.

Argo ble imidlertid tatt godt imot av filmkritikere, og den vant prisen for beste film under både Academy Awards (Oscar) og British Academy Film Awards (BAFTA). Filmen vant også Oscar-priser for beste tilrettelagte manus og for beste filmklipp, samt prisen for beste dramafilm under Golden Globe. Regissør Ben Affleck har hovedrollen som agent Mendez, mens Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman og Victor Garber har andre sentrale roller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.