Argaladhytta

Artikkelstart

Argaladhytta er en ubetjent turisthytte ved Skaitielva i Sulitjelmafjellan. Hytta drives av Bodø og Omegns Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Saltdal, Nordland, 568 meter over havet.

Turisthytta ligger i Junkerdal nasjonalpark og har merkede sommerruter til Trygvebu og Balvasshyttene, Forbi Argaladhytta går langrutene Grensesømmen, Nordkalottruta, Nordlandsruta og E1.

Historikk

Området sør for Ballvatnet var i tidligere tider et attraktivt område for jakt på rype, rev, ulv og bjørn. For å kunne bo midt i terrenget ble den første Argaladhytta reist på Statskogs grunn på vestsiden av Skaitielva i 1912 av fire karer fra Skaiti og Junkerdal. Vinteren 1929 ble hytta skadet av et snøskred og hytta ble flyttet til den andre siden av elva. I 1965 ble hytta gitt i gave til Bodø og Omegns Turistforening, I 2010 ble det bygget en sikringshytte ved siden av, slik Argaladhytta i alt har sju sengeplasser.

Kart

Argaladhytta
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Boe, Carl A., Midthun, Nicolai og Moe, Lars Fredrik (2000). Turisthyttene på Saltfjellet og i Sulisfjella. Bodø og Omegns Turistforening.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg