Arequipa

Arequipa. Nordøst for Arequipa ligger den 5822 m høye vulkanen El Misti. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Arequipa er Perus nest største by og sete for landets forfatningsdomstol. Byen ligger i Andesfjellene 2300 meter over havet, ved foten av den 5822 meter høye vulkanen Misti, og har 1 008 290 innbyggere (INEI, 2017).

Faktaboks

Uttale
arekˈipa

Bybeskrivelse

Arequipa er et kommersielt senter for den sørlige delen av Peru, med betydelig turisttrafikk. Byen ligger i et rikt jordbruksområde hvor man ved hjelp av kunstig vanning dyrker mais, poteter og grønnsaker. Tekstilindustrien er av særlig betydning, med produksjon av alpakka-, lama- og saueull. Byen ligger ved den panamerikanske hovedveien og har jernbaneforbindelse til havnebyen Mollendo og innlandsbyen Cuzco.

Byens historiske sentrum står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her er bybildet preget av hvite og rosa bygninger i sillar, en lokal vulkansk bergart hugget i kvader. På grunn av den høye risikoen for jordskjelv består byen hovedsakelig av enetasjes bygninger. Katedralen i Arequipa, bygget i perioden 1540–1656 og restaurert flere ganger, anses som en av landets mest storslåtte katedraler fra kolonitiden.

Historie

Før Arequipa ble grunnlagt som en spansk by i 1540, var området bebodd av av inkaene. Flere bygninger fra kolonitiden er godt bevart, tross en rekke jordskjelv. I 1612 ble Arequipa sete for bispedømme, med jurisdiksjon over det sørlige kystlandskapet i Peru. På 1790-tallet var Arequipa den nest største byen i Visekongedømmet Peru, med 22 030 innbyggere. Mange historiske bygninger ble ødelagt av et kraftig jordskjelv i 2001 – ett år etter at gamlebyen ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg