Ardabil

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Ardabil er en by i nordlige Iran og hovedstad i provinsen med samme navn. Den har rundt 650 000 innbyggere (Iran Census, 2016), og ligger omkring 62 km fra Det kaspiske hav, 1400 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
ardabˈil

Byen ligger i et historisk område kjent som iranske Aserbajdsjan, og mesteparten av befolkningen snakker aserbajdsjansk som førstespråk. Den har en rekke basarer, universiteter og moskeer. En av byens største severdigheter er Sjeik Safi al-din Khānegāh-helligdommen, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Hvert år blir helligdommen besøkt av en betydelig andel sjiamuslimske pilegrimsreisene.

Ardabil er et handelssenter i nordøstlige Iran og er mest kjent for fremstilling av tepper og ryer. Ardabiltepper eksporteres til hele verden og er en av de eldste måtene å knytte persiske tepper. Industrien består ellers av sementproduksjon og fremstilling av murstein. Byen har også en lufthavn.

Historie

Det finnes lite informasjon om byens historie før den ble erobret av Ali, den fjerde kalifen, under den islamske ekspansjonen i Iran på 600-tallet. I løpet av de neste århundrene var byen en av regionens største og ble tidvis utsatt for angrep fra nærliggende bosetninger i Kaukasus.

I 1220 ble byen ødelagt av Mongolriket, men ble i samme århundre gjenoppbygget av sjeik Safi al-Din av Arbadil som gjorde den til et maktsenter i Safavideriket (1501–1736). I denne perioden ble byen utsmykket med monumenter og et storartet bibliotek, men i 1827 ble mye av dette ødelagt eller plyndret da Russland invaderte byen under den russisk-persiske krigen (1826–1828).

Etter krigen med Russland ble Ardabil nærmeste iranske by til det russiske imperiets grenser. Dermed ble byen en viktig handelsrute og vokste betraktelig i de neste årene.

Ardabil ble i 1997 rammet av et kraftig jordskjelv som skapte store ødeleggelser og tok livet til over tusen innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg