Arcus ASA

Artikkelstart

Arcus ASA er en norsk importør, produsent, eksportør og distributør av vin og brennevin. Selskapet ble etablert i 1996 da Vinmonopolet ble delt i en monopoldel og en konkurransedel i forbindelse med Norges tilslutning til EØS-avtalen.

Finansdirektør Sigmund Toth er fra februar 2021 konstituerende konsernsjef i selskapet. Han står oppført som daglig leder både i det børsnoterte morselskapet Arcus ASA og i det driftsbaserte datterselskapet Arcus-Gruppen AS.

Michael Holm Johansen er fra 2016 styreleder i Arcus ASA.

Eierskapshistorikk

Arcus ble i 1996 skilt ut fra Vinmonopolet som et eget foretak, men var fremdeles heleid og kontrollert av staten. I 2001 ble 2/3 av aksjene solgt til holdingsselskapet Sucra, som 2003 også overtok de resterende aksjer. Selskapet Sucra besto av tyske Berentzen-Gruppe, som var største eier, men også flere andre aktører innen vindistribusjon og næringsmiddelproduksjon. Disse var blant annet Norske Potetindustrier, Tine Norske Meierier og Norsk Kjøttsamvirke.

Arcus ASA ble notert på Oslo Børs 1. desember 2016. Selskapets største aksjonær er investeringsselskapet Canica AS, som eies og kontrolleres av investor Stein Erik Hagen og hans familie. Investor og skipsreder John Fredriksen er også en betydelig aksjonær, gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

I september 2020 ble det kjent at Arcus vil fusjonere med det finske selskapet Altia. Fusjonen ble godkjent av generalforsamlingen i november 2020.

Selskaper i Arcus-konsernet

Arcus-konsernet omfatter totalt 19 selskaper. I hovedsak kontrolleres konsernets mange selskaper gjennom Arcus-Gruppen AS, med unntak av Vectura AS, som eies direkte av det børsnoterte morselskapet Arcus ASA.

Noen av de viktigste og fremtredende datterselskapene er:

  • Arcus-Gruppen var fram til 1. januar 2005 Norges eneste produsent av brennevin, samt tapper av bulkimportert vin og brennevin. Produksjonsanlegget ligger på Hagan i Nittedal og er en av de største leverandørene til Vinmonopolet.
  • Vinordia importerer vin på flasker. Arcus står også for eksport av norsk vin og brennevin med datterselskap i Finland og Sverige for det nordiske markedet. I 2017 hadde selskapet en omsetning på 2,6 milliarder kroner og 426 ansatte.
  • Vectura er et grossist- og distribusjonsselskap for vin, brennevin, øl og mineralvann med lager i Oslo, Trondheim og Stavanger. Største kunde er Vinmonopolet, men Vectura leverer også til hoteller, restauranter og dagligvaregrossister og samarbeider med private importører.

Andre viktige og fremtredende datterselskaper tilknyttet konsernet er blant annet Arcus Norway AS, Vingruppen AS og Arcus Wine Brands AS.

Frem til 2006 var Arcus Kjemi en sentral divisjon i konsernet, men ble samme år solgt til det norske selskapet Pemco. Arcus Kjemi importerte, produserte og distribuerte alkohol- og løsningsmiddelbaserte produkter til industri- og forbrukermarkedet. Dette var blant annet bilpleiekjemikalier, desinfeksjonssprit, hudhygienemidler og tekniske- og kjemiske faghandelprodukter som whitespirit, terpentin og smøreoljer. De hadde produksjonssteder i Oslo, Drøbak og Halden. Arcus Kjemi var også en stor råvareleverandør av løsningsmidler og alkoholer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg