Arcus-Gruppen ASA, norsk importør, produsent, eksportør og distributør av vin og brennevin, opprettet 1996 da Vinmonopolet ble delt i en monopoldel og en konkurransedel i forbindelse med Norges tilslutning til EØS-avtalen.

Arcus-Gruppen omfatter selskapene Arcus, Vectura og Arcus Kjemi. Arcus var lenge Norges eneste produsent av brennevin (akevitt, vodka m.m.), samt tapper bulkimportert vin og brennevin; produksjonsanlegg på Hasle i Oslo og i Hamar (rektifikasjon) og er største leverandør til Vinmonopolet. Gjennom datterselskapet Vinordia importeres vin på flasker. Arcus står også for eksport av norsk vin og brennevin med datterselskap i Finland og Sverige for det nordiske markedet.

Vectura er et grossist- og distribusjonsselskap for vin, brennevin, øl og mineralvann med lager i Oslo, Trondheim og Stavanger. Største kunde er Vinmonopolet, men Vectura leverer også til hoteller, restauranter og dagligvaregrossister og samarbeider med private importører.

Arcus Kjemi importerer, produserer og distribuerer alkohol- og løsningsmiddelbaserte produkter til industri og forbrukermarkedet, bl.a. bilpleiekjemikalier, desinfeksjonssprit, hudhygienemidler og teknisk-/kjemiske faghandelprodukter som whitespirit, terpentin og smøreoljer; produksjonssteder i Oslo, Drøbak (tidl. firmaet William Nagel) og Halden. Stor råvareleverandør av løsningsmidler og alkoholer.

Arcus var tidligere helstatlig. 2001 ble 2/3 av aksjene solgt til holdingsselskapet Sucra (navnet er Arcus bakvendt), som 2003 også overtok de resterende aksjer. Sucra består av tyske Berentzen-Gruppe (største eier) og flere aktører innen vindistribusjon og næringsmiddelproduksjon, bl.a. Norske Potetindustrier, Tine Norske Meierier og Norsk Kjøttsamvirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.