Archaefructus

Archaefructus liaoningensis. Grener med blomster. Eksemplaret finnes i Beijing Museum of Natural History
Archaefructus liaoningensis av . CC BY SA 2.0

Archaefructus, fossil planteslekt, akvatiske frøplanter, systematisk plassering er usikker, men de har blitt tolket som en basal gruppe dekkfrøete planter, eller alternativt at de er nærmere i slekt med ordenen Nymphaeales (samme orden som vannliljer). Archaefructus har store frø og strukturer som er tolket som kronblader, og plantens anatomi er tolket som at den har hann-, og hunnblomster plassert hver for seg på stengelen. I så fall stemmer plasseringen nær vannliljene. En alternativ tolkning er at den lange stilken har reproduksjonsorganene (fruktblad og pollenblad) som ligger langt fra hverandre. I så fall er den en primitiv dekkfrøet plante.

Faktaboks

Uttale
archaefrˈuctus
Etymologi
av archaeo- og latin ‘frukt’

Den er påvist i lag (Yixian-formasjonen) fra tidlig kritt (for 125 millioner siden) i Liaoning, Kina. Dette er et de tidligste funn vi har av dekkfrøete planter (se også nakenfrøete planter).

I samme avsetninger finnes mengder med andre fossiler, både planter og dyr. Eksempler er planten Leefructus, mygg , dinosaurer, skilpadder og tidlige fugler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg