Archaefructus

Archaefructus liaoningensis. Grener med blomster. Eksemplaret finnes i Beijing Museum of Natural History

Artikkelstart

Archaefructus, fossil planteslekt, akvatiske frøplanter, systematisk plassering er usikker, men de har blitt tolket som en basal gruppe dekkfrøete planter, eller alternativt at de er nærmere i slekt med ordenen Nymphaeales (samme orden som vannliljer). Archaefructus har store frø og strukturer som er tolket som kronblader, og plantens anatomi er tolket som at den har hann-, og hunnblomster plassert hver for seg på stengelen. I så fall stemmer plasseringen nær vannliljene. En alternativ tolkning er at den lange stilken har reproduksjonsorganene (fruktblad og pollenblad) som ligger langt fra hverandre. I så fall er den en primitiv dekkfrøet plante.

Faktaboks

Uttale
archaefrˈuctus
Etymologi
av archaeo- og latin ‘frukt’

Den er påvist i lag (Yixian-formasjonen) fra tidlig kritt (for 125 millioner siden) i Liaoning, Kina. Dette er et de tidligste funn vi har av dekkfrøete planter (se også nakenfrøete planter).

I samme avsetninger finnes mengder med andre fossiler, både planter og dyr. Eksempler er planten Leefructus, mygg , dinosaurer, skilpadder og tidlige fugler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg