Archaefructus, fossil planteslekt, akvatiske frøplanter, systematisk plassering er  usikker, men de har blitt tolket som en basal gruppe dekkfrøete planter, eller alternativt at de er nærmere i slekt med ordenen Nymphaeales (samme orden som vannliljer). Archaefructus har store frø og strukturer som er tolket som kronblader, og plantens anatomi er tolket som at den har hann-, og hunnblomster plassert hver for seg på stengelen. I så fall stemmer plasseringen nær vannliljene. En alternativ tolkning er at den lange stilken har reproduksjonsorganene (fruktblad og pollenblad) som ligger langt fra hverandre. I så fall er den en primitiv dekkfrøet plante.

Den er påvist i lag (Yixian-formasjonen) fra tidlig kritt (for 125 millioner siden) i Liaoning, Kina. Dette er et de tidligste funn vi har av dekkfrøete planter (se også nakenfrøete planter).

I samme avsetninger finnes mengder med andre fossiler, både planter og dyr. Eksempler er planten Leefructusmygg , dinosaurer, skilpadder og tidlige fugler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.