Archaefructus, fossil planteslekt, akvatiske frøplanter, systematisk plassering er  usikker, men de har blitt tolket som en basal gruppe dekkfrøete planter, eller alternativt at de er nærmere i slekt med ordenen Nymphaeales (samme orden som vannliljer). Archaefructus har store frø og strukturer som er tolket som kronblader, og plantens anatomi er tolket som at den har hann-, og hunnblomster plassert hver for seg på stengelen. I så fall stemmer plasseringen nær vannliljene. En alternativ tolkning er at den lange stilken har reproduksjonsorganene (fruktblad og pollenblad) som ligger langt fra hverandre. I så fall er den en primitiv dekkfrøet plante.

Den er påvist i lag (Yixian-formasjonen) fra tidlig kritt (for 125 millioner siden) i Liaoning, Kina. Dette er et de tidligste funn vi har av dekkfrøete planter (se også nakenfrøete planter).

I samme avsetninger finnes mengder med andre fossiler, både planter og dyr. Eksempler er planten Leefructusmygg , dinosaurer, skilpadder og tidlige fugler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.