Arad

Arad, by i det vestlige Romania ved elven Mureş, nær grensen mot Ungarn; 179 000 innbyggere (2016). Av disse var 9,7 prosent ungarere. Hovedstad i fylket av samme navn. Arad er en betydelig industriby og et kommunikasjonsknutepunkt. Den eldre historien er ungarsk, men fra 1918 har byen tilhørt Romania. Den gamle bykjernen med mange praktbygninger fra den østerriksk-ungarske perioden rundt år 1900 er i stor grad bevart.

Faktaboks

Uttale
arˈad

Næringsliv og samferdsel

Arad har en velutviklet industri fordelt på mange bransjer. En av de viktigste er produksjon av jernbanemateriell (passasjer- og godsvogner) og, i samarbeid med Siemens, sporvogner. Andre industrigrener er konfeksjon og tekstil, møbler, bildeler, næringsmidler. Etter kommunismens fall i 1989 er Arad en av de byene som har klart seg best økonomisk i Romania med mange nye virksomheter og videreføring av gamle. Byen har en internasjonal flyplass (ARW), som ligger 4 km utenfor byen. Arad er et jernbaneknutepunkt med forbindelser til Ungarn og til det rumenske jernbanenettet, både østover gjennom Transilvania til Bucureşti og i nord/sør-retning til de andre store byene i det vestlige Romania (Timişoara, Oradea, Satu Mare). Den planlagte motorveien A1 fra den ungarske grensen (Nădlac/Nagylak) til Bucureşti manglet i 2016 fortsatt viktige strekninger, men er ferdig fra grensen og et godt stykke forbi Arad. Offentlig kommunikasjon i byen ivaretas av sporvogner og busser.

Offentlige institusjoner, kultur

Som fylkeshovedstad har Arad en rekke offentlige institusjoner. Byen har to universiteter, et offentlig og et privat. Teateret i byen ble opprettet i 1868, fra 2006 bærer det navnet Det klassiske teater "Ioan Slavici". Det er også et filharmonisk orkester, og det settes fra tid til annen opp operaforestillinger.

Historie

Arad er grunnlagt i 1156 og tilhørte da kongeriket Ungarn. I 1241 førte den mongolske invasjonen til store ødeleggelser. Byen kom under osmansk (tyrkisk) herredømme fra 1552, og under Østerrike fra 1687. Da Østerrike fra 1867 ble organisert som dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, tilhørte Arad den ungarske delen. Som en følge av første verdenskrig kom Arad i 1918 til Romania, stadfestet ved freden i Trianon (1920). Før første verdenskrig dominerte ungarerne byen, i mellomkrigstiden økte andelen rumenere betydelig. Ved folketellingen i 1930 var det 39 prosent rumenere og 39 prosent ungarere, foruten andre folkegrupper, blant annet 9 prosent jøder og 8 prosent tyskere. Etter andre verdenskrig har andelen ungarere sunket til 12 prosent ved folketellingen i 2002 og 10 prosent i 2011.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg