Aqsa-brigaden, palestinsk aktivistgruppe opprettet i oktober 2000 da den andre intifada tok til. Både det palestinske opprøret (intifadaen) og opprettelsen av brigadene har sammenheng med at Ariel Sharon, den gang israelsk opposisjonsleder, høsten 2000 besøkte Haram al-Sharif (den jødiske tempelplassen) i Jerusalem, der al-Aqsa-moskeen ligger. Moskeen er det tredje helligste sted for muslimer (etter Kaba og Muhammeds grav), og besøket vakte voldsomme reaksjoner.

Intifadaen som oppstod etter besøket, kalles ofte al-Aqsa-intifadaen, og bevegelsen som kaller seg al-Aqsa-brigaden, regner seg som den væpnede fortropp for dette opprøret og som Fatah-bevegelsens væpnede fløy. 

Gruppen ble grunnlagt i Balata-flyktningleier i Nablus på den okkuperte Vestbredden. Brigaden er sterkt militant og ble formet av unge Fatah medlemmer som var uenige med Fatah-ledelsens strategioverfor Israel. Ideologisk er brigaden sekulær. Brigadene fungerer som lokale celler i palestinske byer, og virksomheten finansieres både ved private bidrag, bidrag fra Fatah og i enkelte tilfeller også fra Hizbollah. Brigadene har stått bak angrep både mot Israelske soldater og bosettere på Vestbredden, men også (etter 2002) selvmordsbombeangrep i Israel.

Brigaden har selv hevdet at Marwan Barghouti er deres leder, men han nekter for dette. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.