Aqsa-brigaden

Al-Aqsa-martyrenes brigader er tilknyttet det palestinske politiske partiet Fatah, som tidligere var ledet av Yasir Arafat. Her marsjerer de i byen Khan Younis på Gazastripen i 2005.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Aqsa-brigaden er en palestinsk milits opprettet i oktober 2000 da den andre intifadaen tok til.

Faktaboks

Uttale

'aksa

Etymologi

av al-Aqsa-moskeen i Jerusalem

Også kjent som

al-Aqsa-brigaden

al-Aqsa-martyrenes brigader

arabisk: كتائب شهداء الأقصى‎

Både det palestinske opprøret (intifadaen) og opprettelsen av brigadene har sammenheng med at Ariel Sharon, den gang israelsk opposisjonsleder, høsten 2000 besøkte Haram al-Sharif (den jødiske tempelplassen) i Jerusalem, der al-Aqsa-moskeen ligger. Moskeen er det tredje helligste sted for muslimer (etter Kaba og Muhammeds grav), og besøket vakte voldsomme reaksjoner.

Intifadaen som oppstod etter besøket, kalles ofte al-Aqsa-intifadaen, og bevegelsen som kaller seg al-Aqsa-brigaden, regner seg som den væpnede fortropp for dette opprøret og som Fatah-bevegelsens væpnede fløy. Brigaden er av mange land betegnet som en terrorgruppe.

Militsen ble grunnlagt i Balata-flyktningleier i Nablus på den okkuperte Vestbredden. Brigaden er sterkt militant og ble formet av unge Fatah-medlemmer som var uenige med partiledelsens strategi overfor Israel. Ideologisk er brigaden sekulær. Brigadene fungerer som lokale celler i palestinske byer, og virksomheten finansieres både ved private bidrag, bidrag fra Fatah og i enkelte tilfeller også fra Hizbollah. Brigadene har stått bak angrep både mot Israelske soldater og bosettere på Vestbredden, men også selvmordsbombeangrep i Israel. Disse angrepene fant stort sett sted i perioden 2001-2007, med størst intensitet i perioden 2002-2004. Den blodigste var utført i Tel Aviv i 2003 med 22 drepte.

Brigaden har i stor grad blitt beseiret av Israel og flesteparten av de gjenværende medlemmene har inngått avtaler med de palestinske selvstyremyndigheter om avvæpning og integrering i sikkerhetsstyrkene. Så sent som 2016 var det likevel trefninger mellom medlemmer av brigaden og de palestinske sikkerhetsstyrkene i Nablus.

Brigaden har selv hevdet at Marwan Barghouti er deres leder, men han nekter for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg