Appellation Contrôlée
Appellation Pouilly-Fuissé Contrôlée

Appellation Contrôlée, forkortet AC eller AOC, betyr kontrollert opprinnelse. AOC er en geografisk betegnelse, et merke som kommuniserer at produktet er av angitt opprinnelse, og som produseres i henhold til en konkret produktforskrift (som gir detaljerte bestemmelser om druesort, produksjonsstørrelse, alkoholstyrke med mer). Dette betyr at en som ønsker å markedsføre sitt produkt med en AOC, plikter å følge den til enhver tid gjeldende spesifikasjonen. I Frankrike er særlig vin, brennevin og ost registrert med AOC.

Faktaboks

Uttale
apelasiˈɔ kɔtrålˈe
Etymologi
fransk, egentlig appellation d’origine contrôlée,

Områdene under en AOC varierer i størrelse. Côtes du Rhône er en temmelig stor AOC som dekker over 30 000 hektar, mens for eksempel Saint-Estèphe AOC er om lag 1230 hektar.

Kontrollen med AOC utøves av det statlige Institut National des Appellations d'Origine, som ble etablert i 1935.

I dag er registrering og beskyttelse av geografiske betegnelser som angir en tilknytning mellom produktets karakteristikk og dets opphav – enten det er på grunn av jordsmonn og håndverk eller omdømme – fullharmonisert innenfor EUs jurisdiksjon. Alle beskyttede produkter fra Frankrike er derfor formelt en PDO (Protected Designation of Origin) eller en PGI (Protected Geographical Indication). Slike produkter plikter å merkes med dette navnet (fransk: Appellation d`origine Protégée eller Indication Géographique Protégée) og de offisielle symboler. For vin er det gjort unntak, da produsenter har lov til å heller bruke godkjente tradisjonelle betegnelser som AOC. Av den grunn er det nesten kun vin folk taler om, når man bruker AOC.

Håndhevelsen av beskyttelsen ligger hos de interesserte produsenter og/eller deres representative organisasjoner, og de nasjonale myndigheter der betegnelsen finnes.

Betegnelsen har en italiensk ekvivalent, DOC, som kan brukes av italienske vinprodusenter ved merking av vin. Nærmere 40 prosent av all fransk vin kontrolleres av EUs regelverk for beskyttede betegnelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg