Apoxyomenos er en bronsestatue fra antikken, laget av den greske billedhuggeren Lysippos. Verket kan med mest sannsynlig dateres til siste fjerdedel av det fjerde århundre fvt. Statuen er litt større enn et gjennomsnittlig menneske, og svarer til Lysippos nye proporsjon-system, som avviker noe fra Polykleitos'. Motivet har en tydelig kiastisk oppbygning, hvor den utstrekte armen danner bevegelse; sett fra flere ulike vinkler.

Apoxyomenos var ifølge Plinius den eldre  ( National history , xxxiv, 62) en av de mest berømte verkene på sin tid. Originalen har gått tapt, men motivet har overlevd i et flertall marmorkopier. Den mest kjente marmor-kopien vi kjenner til, ble funnet i Trastevere i Roma, Italia i 1849. Denne finnes nå i Museo Pio Clementino i Vatikanet

Statuen forestiller en ung atlet som skraper kroppen etter en idrettøvelse. Atletene fremførte øvelsene nakne til ære for gudene og for å vise hvor viktig det var med av en veltrent, ideell kropp. Det var vanlig å smøre inn kroppen med olivenolje og fin sand, for å beskytte huden  mot sterk middelhavsol. Etter øvelsene ble det brukt et såkalt striglejern for skrape bort sand og olje før videre rengjøring med vann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.