Anuradhapura

Artikkelstart

Anuraga, administrativt distrikt og by i den nordlige delen av Sri Lanka. Distriktet har cirka 860 000 innbyggere (2016) og byen cirka 100 000 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
anuradhapˈura

Religiøs betydning

For buddhistiske singalesere er byen Anuradhapura ansett som en hellig by, og et av landets viktigste pilegrimssteder. Byen ble etablert rundt en avlegger av «opplysningstreet», treet Buddha satt under da han fikk sin oppvåkning i Nord-India. Treet skal ha blitt bragt dit omkring 300 fvt. av Sanghamita, grunnleggeren av orden av buddhistiske nonner.

Byen har også en rekke stupaer som sies å inneholde relikvier fra Buddha selv. Anuradhapura var det første stedet buddhismen ble etablert på Sri Lanka, noe som feires med en stor religiøs fest i juni (Poson poya).

Historie

Byen var fra 5. århundre fvt. til 9. århundre evt. hovedstad i det singalesiske riket. Tallrike palasser, klostre og stupaer (pagoder) gjorde Anuradhapura til en praktfull og storslått by. Mange av byggverkene hadde enorme dimensjoner; Jetavanarama-stupaen fra 200-tallet evt. er for eksmepel 152 meter høy. Grunnlaget for byens økonomi var store kunstige sjøer (tanks), som gjorde det mulig å drive et intensivt jordbruk.

På 1000-tallet ble hovedstaden flyttet og Anuradhapura ble gradvis forlatt og forfalt. Byen var skjult i tett jungel i flere hundre år, først i 1820-årene gjenoppdaget britene ruinene og i 1890 ble utgravninger påbegynt. Byens palasser, klostre og monumenter er nå tilgjengelige igjen. Byen står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Det har pågått omfattende utgravninger og restaureringsarbeider i UNESCOs regi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg