By i Belgia ved elven Schelde, 75 km fra Nordsjøen; 461 500 innb. (2006), med forsteder ca. 1 mill. innb. Antwerpen er en av verdens store havnebyer, med bl.a. en stor containerhavn. Havneanlegget er imidlertid ikke dimensjonert for de største skipene, og byen har i den senere tid måttet avgi noe av sin betydning til den nye store havnen i Zeebrugge. Bl.a. har norske skip, som før var et tydelig innslag i Antwerpens havn, flyttet over til Zeebrugge. Albertkanalen forbinder Schelde med Maas, og dermed Antwerpen med viktige industristrøk i nabolandene. Industrien i Ruhr-distriktet og i det nordøstlige Frankrike gjør bruk av Antwerpens havn, og det meste av Belgias egen import og eksport går over denne havnen. Byen er videre et viktig jernbanesenter og har internasjonal lufthavn ved Deurne. Industrien er stor og mangesidig, med oljeraffinerier, petrokjemisk industri, kjemiske fabrikker og bilindustri. Likesom Amsterdam har også Antwerpen diamantsliping.

Byen er flamsk kultursentrum, med læreanstalter og andre institusjoner: universitet, handelshøyskole, kunstakademi, musikkonservatorium, teaterakademi, flere teatre, opera og av museene bør nevnes Rubenshuset, Museum voor Schone Kunsten og det enestående Plantijn-Moretus-museet: Plantijns bolig og trykkeri, som var et av Europas største trykkerier på 1500-tallet og som var i drift inntil midten av 1800-tallet. Museet ble i 2005 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Norsk generalkonsulat og sjømannskirke.

Den gamle, indre by med pittoreske smug og smale gater, vekslende med åpne plasser og brede gater, har mange praktfulle byggverk, bl.a. Onze Lieve Vrouwe-katedralen, gotisk, med 7 skip og et 123 m høyt tårn med klokkespill, som i sommerhalvåret brukes til konserter. Videre finner man borgen Steen ved Scheldes bredd, Vleeshuis (museum for musikkinstrumenter) og rådhuset fra Antwerpens storhetstid i renessansestil. Den gamle ring av voller, vollgraver og bastioner omkring den gamle by er lagt ut til en vakker og imponerende ringgate, de såkalte lei'en, 'avenyer'. De ytre og nyere bydeler har brede gater, åpne plasser og regelmessige kvartaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.