Antti Nurmesniemi

Faktaboks

Antti Nurmesniemi
Uttale
nˈurmesniemi
Født
30. august 1927, Tavastehus, Finland
Død
11. september 2003, Helsinki, Finland

Antti Nurmesniemi. Sjeselong. Modell: 001, Vuokko. Tegnet i 1968. Med stoff formgitt av Vuokko Eskolin-Nurmesniemi.

Artikkelstart

Antti Nurmesniemi var finsk interiørarkitekt og designer. Han formga innenfor en rekke områder, men det er som møbeldesigner han står sterkest.

Utdannelse og samarbeidspartnere

Nurmesniemi hadde eksamen fra Kunstindustriskolen i Helsingfors i 1950. Han var en allsidig industridesigner, og formga møbler for blant annet Artek, Lifjaama og Merivaara. Nurmesniemi tegnet dessuten glass, kjøkkenutstyr, tapeter, tekstiler og transport-design (Helsinki Metro). Blant hans mest kjente produkter er den emaljerte kaffekannen Pehtoori for Finel (1957).

Møbeldesign

Et annet av hans tidligste møbeldesign var en krakk i tre (1952). Den er med et hesteskoformet sete og fire bein og var tenkt til bastubading. Til Triennalen i Milano i 1960 tegnet Nurmesniemi den minimalistiske Triennale Chair i forkrommet metall og hud. Det minimalistiske temaet ble fulgt opp i sjeselongen 001 med stripete tekstil formgitt av kona, tekstildesigneren Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, som han samarbeidet med over lang tid.

Professor i møbeldesign

Nurmesniemi var professor II i møbeldesign ved Statens Høyskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen fra 1988 til 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bell, Marja-Liisa (1992). Antti Nurmesniemi: ajatuksia ja suunnitelmia – to reflect and to design, Kaupungin taidemuseo

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg