Antti Nurmesniemi var finsk interiørarkitekt og designer. Han formga innenfor en rekke områder, men det er som møbeldesigner han står sterkest.

Nurmesniemi hadde eksamen fra Kunstindustriskolen i Helsingfors i 1950. Han var en allsidig industridesigner, og formga møbler for blant annet Artek, Lifjaama og Merivaara. Nurmesniemi tegnet dessuten glass, kjøkkenutstyr, tapeter, tekstiler og transport-design (Helsinki Metro). Blant hans mest kjente produkter er den emaljerte kaffekannen Pehtoori for Finel (1957).

Et annet av hans tidligste møbeldesign var en krakk i tre (1952). Den er med et hesteskoformet sete og fire bein og var tenkt til bastubading. Til Triennalen i Milano i 1960 tegnet Nurmesniemi den minimalistiske Triennale Chair i forkrommet metall og hud. Det minimalistiske temaet ble fulgt opp i sjeselongen 001 med stripete tekstil formgitt av kona, tekstildesigneren Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, som han samarbeidet med over lang tid.

Nurmesniemi var professor II i møbeldesign ved Statens Høyskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen fra 1988 til 1994.

  • Bell, Marja-Liisa. Antti Nurmesniemi: ajatuksia ja suunnitelmia – to reflect and to design. Kaupungin taidemuseo. Helsinki, 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.