Antonello da Messina var en italiensk maler og grunnleggeren av den venetianske portrettskole. Antonello ble utdannet i den nederlandsk influerte malerskole i Napoli, og førte på denne måten en rekke nordiske trekk til venetiansk maleri. Som nederlenderne hadde han stor sans for detaljer, modellerte både med lyset og fargene, og brukte i stor utstrekning lokalfarger.

Som en av ungrenessansens fremste portrettører er han også skaperen av en ny portrett-type i 3/4 profil, bysten avskåret under skuldrene og satt opp mot stemningsfylt landskap eller nøytral bakgrunn: Il Condottiere (1475, Louvre) og Ung venetianer (Berlin).

Han utførte også religiøse fremstillinger: Kristus på korset (1475, Antwerpen) og Hieronymus (1456, National Gallery i London). St. Sebastian (1476, Gemäldegalerie i Dresden), er kalt den kristne kunstens mest storslagne Apollon-skikkelse.

Man trodde lenge at Antonello innførte den nederlandske oljeteknikk til Venezia, da han oppholdt seg der 1475–1476, men både Bartolommeo Vivarini og Rogier van der Weyden brukte den før ham. Med sine nordiske trekk og sin kjennskap til anatomi og maleriets virkemidler står han som en betydelig og interessant kunstnerskikkelse mellom nord og sør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.