Anton Helmersberg, norsk billedkunstner. Han ble født i Kristiansund, men vokste opp i Bergen hvor familien opprinnelig kom fra. Helmersberg var elev ved Statens Kunstakademi ved professor Per Krohg og Aage Storstein i årene 1945 - 48. Han fikk en rekke stipend og foretok flere studiereiser til blant annet Frankrike, Italia og Hellas.

Helmersberg debuterte på Høstutstillingen i 1946, og deltok hele 22 ganger med egen kunst. Han hadde også en rekke verv, blant annet var han formann i Landsforeningen Norske Maleres Kunstneriske Råd, og medlem av den Nasjonale Jury, Oslo Bildende Kunstnere og Riksgalleriets innkjøpskomité.

Helmersberg var ansatt som tegner for Reklameavdelingen i Norges Kooperative Landsforening (fra 1953 til 1978). Flere av tegningene er fortsatt i bruk, og kan ses på blant annet COOPs kaffeprodukter.

Allerede fra debuten på Høstutstillingen i 1946 var Helmersbergs maleri preget av sterk naturopplevelse, og kontakten med en skiftende natur, årstidene, lyset og en stor glede ved selve malerprosessen har vært viktige elementer i Helmersbergs arbeid siden. I løpet av 50-årene forlot han den stiliserte landskapsgjengivelse til fordel for et gradvis mer abstrakt billedspråk, som han siden har holdt fast ved. Men utgangspunktet er stadig naturopplevelser, bearbeidet kraftfullt og dekorativt på billedflaten, i fargeskalaer som varierer fra mettede jordfarger til mer kjølige blå-og gråtoner. Hans bilder er abstraksjoner av naturinntrykk, holdt i store, kraftige former og med en dempet fargeglød i de ru flater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.